Cod portocaliu în România. Alerta meteorologilor pentru multe județe din țară, e crunt ce ne așteaptă

Cod portocaliu în România. Alerta meteorologilor pentru multe județe din țară, e crunt ce ne așteaptă
Alertă meteo de Cod Galben de vânt puternic în România

Dacă până mai ieri am avut temperaturi mai scăzute, dar fără ninsori abundente, ANM ne anunță că situația se schimbă în aproape tot teritoriul. Începutul a fost deja făcut prin emiterea de noi avertizări meteo, trei de Cod Galben și una de Cod Portocaliu. Avertizările sunt valabile, începând de astăzi, și până mâine 18 ianuarie, la ora 08:00.

Alertă meteo ANM de Cod Galben de vânt puternic în România

Prognoza începutului de an anunța deja valori termice scăzute și în aproape tot teritoriul ger. Dar, cu toate astea, a nins extrem de puțin, excepție făcând zonele montane înalte. Noile avertizări meteo emise astăzi de ANM vin să schimbe situația, asta însemnând că există posibilitatea ca în anumite regiuni din țară să vină și cantități importante de zăpadă.

La prima oră a acestei zile, ANM a emis patru avertizări meteo importante. Primele trei, de Cod Galben, care se întind până mâine spre ora 8 a dimineții, au în atenție fenomene extreme, și anume cele de vânt puternic care va continua să prezinte intensificări în estul, centrul și local în sudul și sud-estul țării, precum și în zonele de munte.

Local în Oltenia, Transilvania, Moldova, Dobrogea, sudul Olteniei, nordul Crișanei și sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55-70 km/h. Aceeași avertizare de Cod Galben spune că în zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului.

Primul Cod Portocaliu anunțat de ANM în 2022

Tot în această dimineață a mai fost emis o avertizare de Cod Portocaliu pentru teritoriul României, având în atenție fenomene extreme de intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate foarte redusă. Avertizarea este preponderent pentru zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, după cum precizează ANM.

„În zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110-140 km/h. Va ninge viscolit, local mai abundent (15-25 l/mp), vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită.”, se spune în avertizarea meteo de Cod Portocaliu de astăzi.

Intervalul acoperit de avertizarea de Cod Portocaliu este începând de astăzi, 17 ianuarie, ora 16:00, și până mâine, pe 18 ianuarie, la ora 8:00 dimineață. Nici ziua de mâine nu va fi una fără vânt puternic, în zona înaltă de munte, la rafală, ajungând la viteze cuprinse între 90 și 110km/h, mai spun specialiștii ANM.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI