Cod portocaliu în 15 județe. Avertismentul meteo ANM de vreme severă imediată

Cod portocaliu în 15 județe. Avertismentul meteo ANM de vreme severă imediată
Alertă meteo ANM pentru duminică: vin ploi torențiale și scad temperaturile! Ce zone sunt vizate

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză. Aceștia indică o nouă avertizare – Cod Portocaliu în 15 județe din România. Ce zone sunt vizate și care este starea vremii în restul țării?

Cod Portocaliu în 15 județe

Adinistrația Națională de Meteorologie indică noi avertizări de vreme rea. În zona de sud-est va fi caniculă greu de suportat, iar în multe zone de pe teritoriul României își vor face apariția ploile torențiale și vijeliile. Specialiștii au emis un nou cod de ploi torențiale care intră în vigoare duminică la orele 12:00 până la orele 23:00. Cele mai afectate sunt Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului și jumătatea de sud a Transilvaniei. De asemenea, tot ANM a mai emis și un cod galben pentru fenomene similare, valabil de la orele 12:00 până luni la orele 03:00, pentru centrul și local sud-estul teritoriului, dar și zonele de deal și munte.

Vremea pentru București – Maxima pentru Capitală pentru ziua de duminică, 5 iulie, este de 30 de grade Celsius, alături de câteva averse de ploaie și furtuni. Vânturi vin din zona de nord-est cu 6 km/h și cu rafale de 13 km/h. Minima serii este de doar 20 de grade Celsius, alături de o aversă de ploaie sau furtună. Vânturi vin din zona de nord-est cu 9 km/h și cu rafale de 15 km/h.

Cod Portocaliu pentru 15 județe din România
Cod Portocaliu pentru 15 județe din România

Avertismentul meteorologilor

COD PORTOCALIU – „Interval de valabilitate: 05 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 23:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată Zone afectate: conform textului și hărții; În Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum și în jumătatea de sud a Transilvaniei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.”

COD GALBEN – „Interval de valabilitate: 05 iulie, orele 12:00 – 19:00 Fenomene vizate: disconfort termic Zone afectate: conform textului şi hărţii; În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33…35 de grade”
Administrația Națională de Meteorologie