Vremea schimbă foaia în România după ce Administrația Națională de Meteorlologie a emis două avertizări de vreme rea. Astfel, a fost emis un cod portocaliu de vijelii și vânt puternic în România, dar și un cod galben. Care sunt zonele afectate, asupra cărora experții ANM avertizează.
Mai multe zone din țară vor fi astăzi afectate de vremea rea, conform Administrației Naționale de Meteorologie. Peste avertizările de vreme călduroasă se suprapun două avertizăi de vreme rea.
Prima avertizare este un cod portocaliu de vijelii, conform ANM. Astfel, în Banat, jumătatea de vest a Olteniei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Se vor înregistra intensificări ale vântului, asta însemnând rafale în general de 70…80 km/h, pe alocuri vijelii puternice, ploi torențiale, descărcări electrice și grindină.
De asemenea, în intervale scurte de timp, de 1-3 ore, sau prin acumulare cantitățile de ploi vor fi de 35-40 de litri pe metrul pătrat și izolat peste 50-60de litri pe mtrul pătrat.
Cea de-a doua avertizare meteo de la ANM, codul galben de vijelii, va aduce în Crișana, estul Olteniei, vestul Maramureșului și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și Meridionali, vreme instabilă.
Astfel, conform experților ANM, vor fi perioade cu intensificări ale vântului, unde rafale vor oscila între 55-65 de kilometri la oră, vijelii, ploi torențiale, precum și descărcări electrice și grindină. De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-30 de litri pe metrul pătrat și izolat peste 35 de litri pe metrul pătrat.
Cu ocazia celor două avertizări meteorologice, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania a lansat pe pagina sa socială mai multe avertismente către populație.
Așadar, pentru a preântâmpina unele probleme ce ar putea apărea în urma avertizărilor meteo, IGSU îndeamnă populația la următoarele:
-Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
-În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
-Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
-Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
-Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
-Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.