Temperaturile extreme se mențin și joi, potrivit meteorologilor, iar multe zone din țară sunt vizate de un cod portocaliu de caniculă. Valorile maxime vor ajunge până la 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. Iată unde va fi cel mai cald și ce temperaturi se vor înregistra pe timpul nopții!
Bucureștiul și alte 9 județe se află, în prezent, sub avertizare cod portocaliu de caniculă, care rămâne în vigoare și joi. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra în sudul și vestul țării, în timp ce în restul teritoriului este în vigoare o atenționare cod galben.
ANM a emis noi alerte de vreme caniculară, valabile joi, 11 iulie, în aproape toată țara. Valul de aer cald se menține în zona Moldovei, pe litoral, local în Transilvania și Maramureș, dar și în sudul țării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, în mai multe zone.
Joi, valul de căldură se va menține în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și vestul Transilvaniei și local în Maramureș. Maximele vor fi de 39 de grade, iar minimele, înregistrate pe timpul nopții, nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că meteorologii vorbesc despre o noapte tropicală.
Specialiștii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă vremea extremă, mai ales pentru bolnavii cronici și pentru persoanele vulnerabile, precum copiii și bătrânii. În ultimele 4 zile, 5.500 de oameni au sunat la ambulanță și au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza căldurii în București și Ilfov.
”Atenţie la populaţia care stă singură, mai ales la bătrâni, autoritățile locale să-i verifice dacă au nevoie de apă, dacă au nevoie de ceva. Cine se simte rău şi simte că are o problema acută trebuie să sune la 112, dacă apar dureri precordiale, de greutate în respiraţie, dacă văd o persoană căzută jos, să sune la 112”, a transmis Raed Arafat.
Pentru a evita problemele pe timp de caniculă, este recomandat să evităm expunerea la soare în intervalul 11:00-17:00, să stăm cât mai mult posibil în interior și să ne hidratăm corespunzător. Dacă trebuie să ne deplasăm, este recomandat să purtăm haine deschise la culoare, din materiale naturale și subțiri, precum și o șapcă sau pălărie, pentru a ne feri de insolații.
De asemenea, se recomandă să evităm diferențele bruște de temperatură, iar dacă stăm într-o încăpere în care este aer condiționat, diferența față de exterior să nu fie mai mare de 10-12 grade, pentru a preveni șocurile. Pe timp de caniculă, este ideală hidratarea cu apă, ceaiuri, consumul mare de lichide și evitarea alcoolului.