Deși mulți sperau la o îmbunătățire a vremii, din păcate asistăm la noi fenomene meteo extreme. Astfel că, în cursul acestei dimineți avem parte de o nouă averizare de Cod galben de vijelii şi ploi, ANM precizând și unde va ploua cu găleata.
După ce, tot în această dimineață, erau anunțate fenomene de ceață și diminuare a vizibilității în Suceava și Constanța, ANM și-a actualizat prognoza acestei zile, emițând o nouă avertizare de Cod galben de vijelii şi ploi abundente. În informarea de la această oră, valabilă până în jurul orei 11:00, aflăm și unde va ploua cu găleata:
„În Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.”, spune ANM în avertizarea de astăzi de Cod galben de vijelii şi ploi.
În cursul zilei de 20 mai, ANM a emis și prognoza actualizată pe reginui, iar din daltele publicate aflăm că vor fi schimbări de vreme în mai toată țara.
Așa se face că în Banat și Crișana, în perioada imediat următoare, valorile termice nu vor trece de cel mult 28 de grade, iar din punct de vedere al precipitațiilor, aflăm că vor fi pe arii extinse, mai ales în aceste zile, între 21 și 25 mai, astfel că vara se lasă aşteptată.
Tot din punct de vedere termic, ANM spune că în Maramureș și Transilvania vremea nu va fi diferită cu mult de sud-vestul teritoriului, iar valorile termice nu vor trece de cel mult 26 de grade, precizând că „Probabilitatea pentru ploi însemnate cantitativ va fi mai ridicată în 23 și 24 mai și la început de iunie.”
Tot din prognoza meteo pentru aceste 2 săptămâni maia flăm că în Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, vremea va trece printr-un proces de răcire, iar valorile termice nu vor trece de cel mult 28 de grade maximele, iar minimele se vor încadra între 12 și 14 gade.
Din punct de vedere al precipitațiilor, între 21 și 25 mai „Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată”, anunță ANM.
Nici zona montană nu este ferită de schimbările termice, meteorologii precizând că valorile termice minime se vor încadra între 7 și 8 grade, iar maximele nu cu mult, între 12 și 15 grade, iar între 22 și 25 mai cantitățile de precipitații vor fi însemnate.