02 oct. 2021 | 15:29

CNN, despre nevaccinarea românilor, comparativ cu țările din Occident. Ce au scris jurnaliștii străini

News
CNN, despre nevaccinarea românilor, comparativ cu țările din Occident. Ce au scris jurnaliștii străini
CNN despre reticenta romanilor de a se vaccina anti-COVID

Uniunea Europeană este lider mondial în imunizarea anti-COVID, după ce statisticile arată că aproape trei sferturi din populația adultă s-a vaccinat împotriva coronavirusului, după schema completă. Cu toate acestea, se pare că realitatea din spatele acestor cifre este una îngrijorătoare.

Ce spun cei de la CNN despre decizia românilor de a nu se vaccina

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), unele țări europene inclusiv Irlanda, Malta, Portugalia și Danemarca au realizat o vaccinare aproape universală, cu rate de acoperire de aproximativ 90%.

De cealaltă parte a blocului european, România și Bulgaria au vaccinat complet doar 33%, respectiv 22% din populația adultă, aflându-se pe locurile codașe ale Europei.

Oficialii Uniunii Europene susțin că cele două state au suficiente vaccinuri, având acces la toate vaccinurile aprobate de UE, precum Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

De asemenea, țările individuale sunt libere să obțină alte vaccinuri precum Ungaria, țară care a achiziționat vaccinuri rusești Sputnik pentru populația sa. În schimb, conform spuselor lui Krastev, Bulgaria se luptă cu ezitarea profundă a populației, alimentată de instabilitate politică, teorii ale conspirației și lipsa de credință în autorități.

„Au vaccinurile. Oricine dorește să se vaccineze poate! Există un nivel ridicat de neîncredere și asta este valabil atât pentru Bulgaria, cât și pentru România. Chiar și comunitatea medicală, medicii, asistenții medicali, mulți ezită să se vaccineze, așa că nu este o surpriză faptul că societatea în ansamblu este și ea”, a declarat exclusiv pentru CNN Ivan Krastev, politolog bulgar și membru al consiliului fondator al Consiliului European pentru Relații Externe.

De ce nu se vaccinează, de fapt, românii

Atât România, cât și Bulgaria se luptă cu vârfuri în noile cazuri de coronavirus de la începutul lunii septembrie. România a raportat peste 45.000 de cazuri noi și peste 800 de decese în ultima săptămână din septembrie, cam la același nivel pe care l-a văzut la vârful celui de-al doilea val al epidemiei din aprilie 2021.

Guvernul român a dat vina pe proasta sa lansare a vaccinării asupra știrilor false și a teoriilor conspirației care sunt difuzate online. ECDC a avertizat joi că statele cu rate scăzute de vaccinare riscă creșterea spitalizărilor și decesele în această toamnă dacă relaxează măsurile de distanțare socială.

„Într-un astfel de scenariu, datorită răspândirii virulente a virusului, populațiile vulnerabile complet vaccinate sunt, de asemenea, expuse riscului de a se confrunta cu infecții cu un rezultat sever.”, a declarat ECDC în ultima sa evaluare a riscului Covid-19, îndemnând țările care se confruntă cu vaccinări să încercați să înțelegeți de ce populația lor rămâne ezitantă și apoi abordați aceste probleme.

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Florin Piersic trăiește un adevărat coșmar: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
Florin Piersic, în lacrimi și suspine: Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor (VIDEO)
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro