Consiliul Național al Audiovizualului le reamintește tuturor televiziunilor că au obligația de a păstra decența în abordarea crimelor de la Caracal. De asemenea, le subliniază și responsabilitatea și respectarea drepturilor omului.
Consiliul Național al Audiovizualului s-a semnalat în privința dufuzării diverselor probe și detalii despre cazul răvășitor din Caracal. CNA amintește radiodifuzorilor că au obligația și responsabilitatea de a trata subiectul în cauză cu decență.
„Având în vedere modul în care a fost prezentat cazul crimelor de la Caracal, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului le reamintesc radiodifuzorilor obligaţia de a trata cu decenţă şi responsabilitate acest subiect şi de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, precum şi asigurarea informării corecte – prevăzute în legislaţia audiovizualului”, se arată într-un comunicat al CNA. Amintim că de la finele săptămânii precedente suntem martorii unui caz complex de pedofilie și omor cu premeditare petrecut la Caracal. Cel puțin două tinere și-au găsit sfârșitul în locuința lui Gheorghe Dincă, un bărbat în vârstă de 65 de ani.
Televiziunile trebuie să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, conform news.ro. Potrivit Consiliului Național al Audiovizualului, direcția de specialitate din cadrul CNA va urma să realizeze o monitorizare de linie pentru a putea evalua modul în care radiodifuzorii abordează cazul Caracal. „În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii (Art.45-1).
În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, conform prevederilor legislaţiei audiovizualului (Art.64-1).