25 ian. 2024 | 19:18

Clauza de confidențialitate a salariului va fi desființată, în România. Directiva vine de la UE

News
Clauza de confidențialitate a salariului va fi desființată, în România. Directiva vine de la UE
Clauza de confidențialitate a salariului va fi desființată, în România. Directiva vine de la UE

Schimbări importante pentru angajați! Clauza de confidențialitate a salariului va fi desființată, ceea ce înseamnă că angajatorii vor avea obligația de a face transparente toate salariile. După ce legea va fi aprobată, angajații vor ști exact ce salarii au colegii lor.

Salariile vor deveni transparente

În conformitate cu o directivă emisă de Uniunea Europeană, se prevede eliminarea clauzei de confidențialitate asociate salariilor, impunând astfel angajatorilor obligația de a oferi transparență cu privire la toate nivelurile salariale în cadrul organizației lor.

În plus, se propune înființarea unor companii specializate în asigurarea respectării acestei legislații, care să monitorizeze și să verifice dacă angajatorii respectă noile cerințe impuse.

Decizia Uniunii Europene de a adopta această directivă are la bază dorința de a asigura respectarea principiului egalității de plată pentru aceeași valoare a muncii între femei și bărbați.

Potrivit noilor reglementări, pentru aceeași tipologie de muncă, diferențele salariale între cele două sexe nu vor mai putea depăși 5%. Termenul limită pentru implementarea acestei directive, cunoscută sub denumirea (UE) 2023/970, este stabilit la 7 iunie 2026.

Cu introducerea acestor noi reguli, Parlamentul European își propune să impună standarde înalte de transparență salarială. Astfel, se propune instituirea unor obligații de raportare pentru marii angajatori în ceea ce privește egalitatea de remunerare, reglementarea dreptului angajaților de a avea acces la informații despre nivelul lor salarial și nivelurile salariale medii în companie, precum și crearea unor mecanisme care să îmbunătățească aplicarea principiului egalității de remunerare pentru muncă de aceeași valoare.

Conform noilor reglementări stabilite de Uniunea Europeană, toți angajatorii vor fi obligați să raporteze datele referitoare la discrepanțele salariale dintre femei și bărbați. Aceste raportări vor fi transmise către organismele de monitorizare competente, deși în prezent, în țara noastră, astfel de entități nu au fost încă înființate.

Mai mult decât atât, în situația în care o diferență salarială de cel puțin 5%, care nu poate fi obiectiv justificată și nu este remediată în decursul a 6 luni de la data raportării, se va iniția o evaluare comună. Acest proces implică cooperarea angajatorului cu partenerii sociali în vederea identificării și remeierii disproporției salariale între angajații de gen feminin și masculin.

Angajații vor avea noi drepturi

Pe lângă aceste aspecte, angajații care resimt că au fost tratați injust din cauza nerespectării principiului egalității salariale au acum posibilitatea să se adreseze instanței de judecată. În cadrul acestui demers, ei trebuie să prezinte fapte concrete privind existența discriminării, fie directe, fie indirecte.

Eventualele despăgubiri stabilite de instanță trebuie să acopere recuperarea integrală a plăților restante, a primelor sau a plăților în natură aferente. De asemenea, se pot adăuga compensații pentru oportunitățile pierdute, prejudiciile morale și orice daune cauzate de alți factori relevanți, inclusiv dobânzi de întârziere.

Vezi și: Sute de mii de de muncitori străini ar putea veni la muncă în România. Domeniile cele mai căutate și salariile oferite

Aceste norme proaspete ale transparenței salariale impun angajatorilor obligația de a furniza informații despre salarii înainte de angajare și prevăd sancțiuni pentru cei care încalcă aceste reguli. Măsurile propuse ar trebui să contribuie la diminuarea discrepanțelor salariale și la ameliorarea condițiilor de viață ale femeilor, care se confruntă cu riscul de sărăcie și cu diferențe semnificative în privința pensiilor – un dezavantaj de aproximativ 30% față de bărbați, conform datelor din 2018 din Uniunea Europeană.

Pe lângă aceste aspecte, angajatorii vor fi obligați să furnizeze informații despre salarii în anunțurile de angajare, însă nu li se va permite să solicite candidaților detalii despre remunerațiile anterioare. În același timp, angajații vor avea dreptul să ceară informații referitoare la grila salarială și criteriile de promovare atunci când aplică pentru un post.

Gradul de pregătire pentru adoptarea transparenței salariale variază în funcție de țară, legislație și context specific. În unele țări, au fost deja implementate măsuri pentru promovarea transparenței salariale, în timp ce în altele discuțiile și eforturile în această direcție sunt doar în stadiu incipient.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Rugăciunea care îndeplinește toate dorințele
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Adio, plăți cu cardul în România. Cu ce le vor înlocui băncile: Oamenii s-au obișnuit
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro