Clătitele leneşe, reţeta care face furori în Moldova. Se fac mai repede şi sunt delicioase

de: Sabina Anastasia
12 08. 2022

Există o mulțime de rețete de clătite pufoase și fragede. Puțini știu, însă, cum să le prepare în așa fel încât să poată servi desertul perfect pentru zilele călduroase de vară. Fiecare gospodină are cel puțin o rețetă de clătite moștenită de la mamă sau bunici sau inspirată din sfaturile prietenelor sau de pe internet. Consultă în rândurile următoare o rețetă moldovenească de clătite leneșe, care te va provoca să ieși din zona ta de confort.

Ce sunt, de fapt, clătitele leneșe

Dacă nu ai auzit niciodată până acum despre clătitele leneșe, trebuie să știi că acestea sunt specifice basarabenilor. Gospodinele din Republica Moldova prepară mai des clătite leneșe decât clătite clasice, în tigaie. Ele preferă să dea clătitele la cuptor și să le ruleze ulterior, înăuntru conținând umplutura preferată.

Clătitele basarabenilor se numesc „leneșe” fiindcă sunt foarte mici, spre deosebire de alte tipuri de clătite. Se prepară, într-adevăr, foarte repede și se mănâncă doar dintr-o înghițitură.

Rețeta de clătite leneșe nu prevede utilizarea multor ingrediente. Compoziția poate fi umplută cu brânză preparată cu ouă și vanilie sau cu gemuri, dulcețuri, marmelade de arome diferite.

Deasupra, clătitele leneșe pot să fie ornate cu diverse ingrediente, care să le facă potrivite pentru un anumit sezon. Deasupra clătitelor se poate adăuga smântână sau înghețată, pentru a dobândi un efect răcoritor, perfect pentru perioadele de caniculă. Consultă mai jos o rețetă foarte ușoară de clătite leneșe.

Rețetă moldovenească de clătite leneșe

Ingrediente:

  • 2 ouă;
  • 85 g zahăr;
  • 1/2 linguriță sare;
  • vanilie;
  • 500 ml lapte;
  • 70 g unt;
  • 170 g făină;
  • 1 linguriță praf de copt.

Mod de preparare:

  1. Se topește untul la flacără mică, pe baie de aburi.
  2. Se bat ouăle cu un mixer.
  3. Se adaugă zahărul, vanilia, sarea în ouă și se amestecă bine compoziția cu ajutorul unui tel.
  4. Se adaugă treptat făina și praful de copt și se amestecă foarte bine, până la omogenizare.
  5. Se adaugă o treime din cantitatea de lapte și se amestecă bine compoziția, după care se adaugă și restul laptelui.
  6. Se adaugă în compoziție untul topit și se amestecă până la omogenizarea aluatului.
  7. Se acoperă o tavă sau tigaie cu hârtie de copt și se toarnă uniform aluatul în aceasta.
  8. Se coace umplutura la temperatura de 180 de grade, timp de 30 de minute.

Citește și: Rețeta de clătite preferată de Regina Elisabeta. Ingredientele care nu lipsesc din preparat

La final, se taie compoziția în bucățele mici, care pot fi umplute cu brânză sau alte umpluturi, în funcție de preferințe. Se rulează fiecare fâșie în parte, sub formă de clătite, scrie InfoActual. Deasupra fiecărei clătite se poate adăuga înghețată, pentru a o transforma într-un desert perfect pentru zilele toride de vară. Poftă bună!