Clădirile în care facturile la gaze sunt mai mici. De acum înainte există și în România

de: Cătălina Burghelea
15 09. 2021

Facturile la curent și gaze naturale s-au scumpit, în ultima perioadă. Tot mai mulți români caută alternative și soluții pentru a plăti mai puțin la aceste utilități. Surprinzător este faptul că în România există o casă care generează costuri minime în privința utilităților. Ce are atât de special această clădire.

Cum arată clădirea în care facturile la gaze sunt mai mici

În țările occidentale, clădirile viitorului prezintă din ce în ce mai mult interes din partea dezvoltatorilor. Unii dintre ei vor ca și România să preia modelul acestor state. Ceea ce până acum ceva timp părea doar de domeniul SF, iată că a devenit realitate și a apărut o astfel de construcție și în țara noastră.

„Casa viitorului” are capacitatea de a se încălzi singură, în funcție de anotimp. Interesant este faptul că nu poluează și nici nu consumă foarte multă energie și apă. Mai mult decât atât, nimic nu se risipește. Spre exemplu, apa de ploaie este folosită în scop menajer. Vestea și mai bună este că locuința nu consumă energie electrică de la diverși furnizori, ci și-o produce singură. În locul pereților clasici, clădirea are geamuri care izolează atât fonic, cât și termic.

O astfel de casă ecologică ajută mediul

O astfel de casă ecologică i-ar ajuta pe români să taie din costurile la utilități. În plus, nici nu mai poluează mediul, având în vedere că sectorul construcțiilor se face vinovat de 35% din volumul total de emisii de dioxid de carbon eliberate în atmosferă.

„Este o tendință absolut normală în acest context contemporan, în care ideea de a păstra resurse pentru generația care vine este din ce în ce mai pregnantă, mai ales că arhitectura este una dintre cele mai mari consumatoare de resurse, fie ca e vorba de resursele necesare de construire a clădirilor, fie ca este vorba despre cele necesare întreținerii acestora”, a declarat Lorin Niculae, conferențiar la Universitatea de Arhitectura și Urbanism București, pentru Digi24.

Factura la utilități este de trei ori mai mică

Deocamdată, în țara noastră există doar o astfel de clădire ecologică, în care facturile la gaze sunt mai mici. Motivul ar fi că cei mai mulți dezvoltatori imobiliari preferă investițiile cu profit maxim și imediat. Partea mai puțin convenabilă este că o asemenea casă costă mult mai mult, dar banii investiți se pot recupera prin facturile mici la utilități.

„Dacă într-o clădire standard, să spunem, cu o utilizare eficientă poți să ajungi între 25-30 de cenți pe metru pătrat pe media anuală cu factura de utilități, într-o clădire cu o certificare BREEAM de very good, ajungem chiar și la 10 cenți pe metrul pătrat. Deci, este de trei ori mai puțin decât într-o clădire veche sau construită cu tehnologiile de acum 10-15 ani”, a precizat Ana Dumitrache, dezvoltator.