Una dintre construcțiile emblematice ale Capitalei, o clădire finalizată cu puțin timp înainte de instalarea comunismului în România, va fi renovată. Planul a fost deja făcut, finanțarea urmând să se facă prin PNRR. Ce a transmis primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan.
Construită acum aproape o sută de ani, finalizată cu puțin înainte de instalarea comunismului în România, este și în prezent una dintre cele mai frumoase clădiri din București, însă este vulnerabilă în cazul unui cutremur de magnitudine mai mare.
Sâmbătă, 18 februarie 2023, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că un nou proiect depus de Primăria Generală, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a obținut finanțare prin PNRR.
Astfel, clădirea în care funcționează Teatrul Bulandra va fi reconsolidată, valoarea finanțării fiind de 65.378.065,87 lei.
„Încă un proiect depus de Primăria Capitalei, prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a obţinut finanţare prin PNRR. Valoarea finanţării aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este de 65.378.065,87 lei”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Nicuşor Dan.
Edilul a precizat că proiectul presupune lucrări de consolidare seismică şi renovare energetică a imobilului situat în Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, sector 5, Bucureşti.
„Valoarea finanțării aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 65.378.065,87 lei.
Proiectul vizează consolidare seismică şi renovare energetică a imobilului situat în Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, sector 5, București, care adăpostește Teatrul Bulandra.
Clădirea a fost construită în anul 1935, la care s-a adăugat în 1937 corpul de la Bd. Schitu Măgureanu, adiacent teatrului, aflat în Zona Construit Protejată ZCP 06 – Bulevardul Elisabeta-Kogălniceanu, regim de înălțime S+P+7E+M (la parter se află Sala de spectacole Liviu Ciulei), având o suprafață construit desfășurată 11.873 mp”, a precizat Nicușor Dan.
Citește și: Cum îţi dai seama dacă blocul în care stai este sigur în caz de cutremur. Detaliile de care să ţii cont
Cu doar câteva zile în urmă, primarul anunța începerea lucrărilor de consolidare la o altă clădire din București. Este vorba despre blocul din strada Blănari 14, aflată în Centrul Istoric, o construcție declarată monument istoric în care a funcționat Club A, „un loc emblematic pentru multe generații de studenți și tineri din București”.
„Construit între anii 1934-1937, acest imobil a găzduit Clubul studenților de la Arhitectură, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare, fiind încadrat în clasa I de risc seismic. Clădirea rezidențială multifamilială are cinci etaje, cu spații comerciale la parter, club A fiind la subsol.
În cadrul lucrărilor de consolidare se vor efectua reparații structurale, se va repara acoperișul și se va reface planșeul din beton de peste subsol din dreptul curții interioare, iar pentru reabilitarea termică se va anvelopa clădirea, se va înlocui tâmplăria existentă cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată și se va înlocui instalaţia de distribuţie a agentului termic. Pentru instalațiile de iluminat în spațiile comune se vor utiliza surse regenerabile de energie, prin montarea de panouri fotovoltaice și se va înlocui/moderniza liftul.
Lucrările de consolidare se vor realiza din bugetul local, însă Primăria Capitalei, prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a solicitat o finanțare de 2,47 milioane euro prin PNRR. În prezent, dosarul se află în evaluare la nivelul direcției de specialitate din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, a transmis Nicușor Dan.