Situația ciorilor din Timișoara a devenit una foarte delicată, în contextul în care primăria orașului a început să facă investiții semnificative pentru a contracara invazia.
Au făcut tot ce era omenește posibil pentru a speria ciorile care au acaparat viitoarea Capitală Culturală. Acum, sunt gata să facă investiții semnificative în sisteme complexe de iluminat.
După numeroase încercări, edilii au observat că lampioanele electrice care au fost montate de Crăciun, le-au speriat, așa că au decis să amplaseze și mai multe. Dar specialiștii le transmit că păsările, extrem de inteligente, se vor adapta ușor și la acest experiment și vor reveni. Ornitologii spun că cel mai eficient mijloc de a le goni este îndepărtarea gunoaielor. Din păcate, se pare că nu se fac la fel de mulți bani din colectarea mai deasă a gunoaielor, decât din instalarea unor sisteme de iluminat.
Până la această soluție, au mai existat tentative deloc ieftine pentru a le goni din Timișoara. Lista de încercări nereușite a inclus aparate cu ultrasunete, înregistrări care imită țipetele păsărilor răpitoare, distrugerea cuiburilor și toaletarea copacilor, însă totul a fost în zadar.
Dincolo de stresul vizual și auditiv al stolurilor de ciori, oamenii sunt disperați din cauza mirosului. „Era greu să și respiri aerul de aici. Era groaznic.”, a declarat un bărbat care se plimba prin centrul orașului.
După instalarea luminilor, angajații Primăriei sunt tentatți să treaca soluția pe lista de succesuri. Păsările par să fie mai puține, pentru că s-au speriat de lumina gălbuie a ornamentelor montate de sărbători.
„Acest parc din spatele catedralei nu mai aparține oamenilor. Ciorile au devenit din ce în ce mai multe și chiar nu te poți apropia. În perioada sărbătorilor de iarnă s-a recurs la montarea de lampioane. Am constatat că au dispărut ciorile de acolo. Văzând că ele acolo nu au mai apărut, am dat dispoziție zilele trecute să se monteze și în copacii din parcul din spatele catedralei. Ciorile au dispărut.”, a adăugat edilul Timișoarei, Nicolae Robu.
De partea cealaltă a baricadei, locuitorii nu sunt la fel de optimiști. „Nu cred că o să meargă, dar na, să sperăm. Plin de păsări, peste tot și pe bănci. Nu se putea sta pe bănci că erau murdare în ultimul hal.”, a spus o femeie care stătea în parc. „Până acum nu am mai văzut la fel de multe, dar na, sper să fie ceva bun.”, a adăugat un bărbat, conform Știrilor ProTV.