Un top întocmit de CNN arată că supa, unul dintre cele mai vechi și universale alimente din lume, potrivit autoarei cărții „Soup: A Global History“, diferă în funcție de cultură, fiecare având aromele ei specifice. Topul amintit arată și că, din păcate, România nu este pe lista țărilor cu cele mai bune astfel de preparate. Află în continuare unde poți servi cele mai bune supe de din lume.
Janet Clarkson, cea care a scris cartea „Soup: A Global History“, notează într-una dintre paginile lucrării că „fiecare cultură are un fel de supă“, strămoșii noștri obișnuind să fiarbă totul, de la bucăți de bambus și până la carapace de țestoasă.
Fierberea alimentelor a făcut ca existența de cereale stabile să fie posibilă, ierburile și alte ingrediente fiind adăugate în scopuri nutritive sau medicale, scrie CNN.
Nominalizările CNN pentru 20 dintre cele mai bune supe din lume sunt:
Banga, Nigeria
Supa din Delta Nigerului este făcută din fructe din palmier de ulei, care conferă mâncării atât grăsime, cât și aromă. Ea mai include somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate.
Beef pho, Vietnam
Această supă are ca ingrediente principale bulionul și scorțișoara, care sunt fierte ore în șir împreună cu anason stelat și alte condimente calde, pentru a obține o bază aromată pentru această supă cu tăiței de orez.
Borș, Ucraina
Bucăți fragede de sfeclă sunt fierte în bulionul roșu strălucitor, pentru a crea una dintre cele mai apreciate supe din Ucraina și Europa de Est.
Bouillabaisse, Franța
Franța se numără și ea printre țările cu cele mai bune supe din lume, Bouillabaisse fiind mai degrabă un fel de tocană de pește devenită icoană culinară. Preparatul care distilează aromele mediteraneene clasice este sinonim cu orașul de coastă Marsilia.
Caldo verde, Portugalia
Cartofii, ceapa și verdețurile tăiate în felii subțiri se îmbină în această supă delicioasă din Minho, o provincie producătoare de vin din Portugalia.
Citește și: Cât costă o supă în restaurantul lui Dani Oțil. Prețurile din meniu sunt piperate rău
Chorba frik, Algeria, Libia și Tunisia
Grâul dur numit freekeh este recoltat încă de când este verde și este folosit în supele nord-aficane, conferind o greutate satisfăcătoare acestei hrane.
Chupe de camarones, Peru
Această supă cremoasă de creveți reprezintă o specialitate a Arequipa, un oraș istoric împrejmuit de vulcani falnici. Preparatul este perfect pentru nopțile reci de munte, având ca ingrediente principale creveți fragezi, cartofi și porumb.
Gazpacho, Spania
Această delicatesă include roșii, castraveți, usturoi, ulei de măsline și o mână de pesmet, reprezentând cea mai clasică versiune de astăzi.
Supa de arahide, Africa de Vest
Ca și în cazul altor delicii culinare, supa de arahide din Africa de Veste depășește granițele internaționale: carnea, peștele sau puiul fiert alăturându-se în lista de ingrediente care îi dau o savoare aparte.
Gumbo, Statele Unite
Culturile și aromele se contopesc într-una dintre cele mai delicioase supe din lume – Gumbo – vedeta bucătăriei din Louisiana. Există mai multe variațiuni, unele incluzând fructe de mare, pui sau cârnați.
În top 20 cele mai bune supe din lume intră și: