Ciorba care drege orice mahmureală. Ingredientul secret care îi dă aroma perfectă

de: Ana Chivu
03 01. 2021

Petrecerile continuă pentru cei care n-au început încă serviciul, iar o astfel de ciorbă pentru mahmureală e numai potrivită. Care este modul de preparare al felului de mâncare ales de mulți dintre români zilele acestea? Un ingredient secret îi dă aroma dorită.

Rețetă simplă pentru ciorba care drege mahmureala

Sezonul rece e simbolul petrecerilor și al plasării pe locul doi al restricțiilor alimentare. Meniul se schimbă drastic, iar preparatele grele iau locul felurilor mai simple din alte sezoane. Mesele au fost pline de mâncare grea și băuturi alcoolice, iar în special românii sunt cei care adoră excesele în perioada cu pricina.

Un remediu bun pentru câțiva care au uitat de limite este ciorba de potroace, care te drege de excepție după mesele copioase de sărbători și după paharele prea multe și prea pline. Rețeta de mai jos e foarte cunoscută celor din zona Moldovei, unde se abordează des borșurile, iar felul principal e reprezentat mereu de o zeamă cât mai acră.

„Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după „chindiile” cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari”, arată Radu Anton Roman în cartea sa de bucate. Un ingredient care nu este preferat de toată lumea face diferența – orez. “Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare….iar realizarea ei este extrem de simplă”, nota gastronomul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente

500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare
400 grame de măruntaie ( fără care ciorba nu are gustul autentic) pipote inimă, ficat )
2 cepe
400 grame :morcov, păstârnac, ţelină
2 linguri de orez
20 boabe de piper
200 ml smântână
2 ouă leuştean
un litru zeamă de varză murată ( potroacă)
4 l de apă

  • Mod de preparare:

Se spală legumele și se taie cuburi mici. Se pun toate într-o oală mare în care încap 4 litri de apă cu o linguriță rasă de sare, ulterior se adaugă carnea și măruntaiele. Se lasă până dă în clocot, apoi se spumează și se adaugă zarzavaturile și piperul. După o oră de fiert se pune orezul bine spălat – 2 linguri e cantitatea perfectă, iar după alte 15 minute se adaugă zeama de varză. Se mai lasă la clocotit câteva minute și se drege ciorba cu zdrențe de ouă. Ultimul pas e leușteanul, care se taie mărunt și se aruncă în ciorba deja oprită. Se servește cu pâine și cu ardei iute.