10 ian. 2024 | 16:53

Cine va verifica pașapoartele în Aeroportul Otopeni după intrarea în Schengen. Schimbare majoră

Politică
Cine va verifica pașapoartele în Aeroportul Otopeni după intrarea în Schengen. Schimbare majoră
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat cine va controla pașapoartele la Otopeni. Schimbare după aderarea la Schengen.

În martie 2024, România va intra în spațiul de liberă circulație Schengen – nu în totalitate, ci doar cu aeroporturile și frontierele maritime. Schimbarea în cauză se va face resimțită inclusiv la Otopeni, în București. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat cine va verifica pașapoartele.

Când va intra România în Spațiul Schengen

România va intra în zona de liberă circulație fără frontiere Schengen în martie 2024. Nu în totalitate, ci doar cu aeroporturile și frontierele maritime. Această schimbare le permite cetățenilor comunității europene să călătorească liber, practic fără controale la frontiere.

Creat în anul 1985, spațiul Schengen s-a extins de-a lungul timpului, din el făcând parte în prezent aproape toate țările membre ale Uniunii Europene și doar câteva din afara comunității europene, fiind vorba despre Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția.

Citește și: Din martie, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen. Ce înseamnă asta şi reacţia lui Marcel Ciolacu

Ce schimbări vor apărea la aeroporturile din țară

Aderarea României la Spațiul Schengen cu aeroporturile înseamnă că cetățenii români nu vor mai fi controlați într-un stat membru al zonei de liberă circulație pe calea aerului. Spațiul Schengen garantează libera circulație pentru peste 400 de milioane de europeni.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre schimbările ce vor apărea în România, odată cu integrarea țării noastre în zona europeană de liberă circulație. Vor fi sesizate modificări privind organizarea în aeroporturi, dar nu numai.

Ministrul Cătălin Predoiu a explicat cine va controla pașapoartele la Otopeni

Când un călător va ajunge pe Aeroportul Otopeni, de exemplu, iar un agent de poliție român va controla pașaportul sau actul său de identitate, nefiind convins că este unul real și eliberat în conformitate cu prevederile legislative, va putea consulta colegul său austriac.

Practic, pe Aeroportul Otopeni, din București, vor fi dislocați și agenți de poliție austrieci, pentru buna organizare a procedurilor ce trebuie efectuate în cazul călătorilor, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la DC News:

„Când un polițist de frontieră român ia în mână un act de identitate, un pașaport, și se uită la el, atunci când nu este sigur dacă este sau nu un document fals sau un document expirat și corectat, se poate consulta cu un specialist, colegul său austriac, care se află lângă el”.

Citește și: 55 de migranți au fost găsiți într-un camion pe autostrada Arad-Nădlac. Erau la un pas să se sufoce și strigau după ajutor

2.000 de polițiști dislocați pentru protejarea frontierei

De asemenea, tot ca urmare a aderării României la Schengen, 2.000 de agenți de poliție din cadrul serviciului european de frontieră Frontex vor f dislocați în România și Bulgaria, pentru a ajuta la o bună protejare a frontierei, potrivit lui Cătălin Predoiu.

Aceasta a fost o condiție impusă de Austria, pentru a aproba intrarea parțială, doar cu aeroporturi și frontiere maritime, în Schengen. Astfel, România trebuie să preia fiecare migrant care ajunge în Occident tranzitând teritoriul național.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Capital.ro
Horoscop 8 mai 2024. Fecioarele atrag bunăstarea, Peștii se lasă ghidați de instinct
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
PENSII „digitalizate”. CNPP se modernizează complet
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro