Cine va primi vouchere de vacanță acum. Schimbarea majoră benefică pentru milioane de români

Cine va primi vouchere de vacanță acum. Schimbarea majoră benefică pentru milioane de români

Voucherele de vacanță nu vor mai fi un beneficiu de care se bucură doar angajații la stat. Dumitru Luca, președintele ANAT, a precizat că nu doar bugetarii se pot bucura de astfel de beneficii. 

Cine va primi vouchere de vacanță acum

El a declarat că sistemul voucherelor de vacanță trebuie regândit, precizând că autoritățile au dat dovadă de neseriozitate. Șeful ANAT a spus că în decembrie s-a discutat despre prelungirea valabilității acestor vouchere, iar două luni mai târziu nu se găsiseră încă bani pentru ele.

„Legat de voucherele de vacanţă, nu am abandonat lupta. A fost o neseriozitate crasă din partea guvernanţilor, în sensul că în decembrie discutam de prelungire şi cât de benefice sunt şi două luni mai târziu nu mai aveam bani să le susţinem. Nu am abandonat lupta, dar e clar că trebuie regândită schema, pentru că a fost oarecum privită prin prisma discuţiilor că bugetarii au facilităţi. S-a văzut mai degrabă latura negativă a lor, ca un supliment în plus pentru bugetari, în loc să se vadă investiţia lor în turism”, a declarat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

El a mai spus că există semnale pozitive din partea unor angajatori privați importanți în ceea ce privește această măsură de acordare a voucherelor de vacanță.

„Avem semnale pozitive neaşteptate de la câţiva mari angajatori privaţi din economia reală, care au adoptat această măsură. Pe de altă parte, şi alte ţări din Europa ne-au adoptat modelul sau urmează să îl ia. Este un model creat de noi, preluat de alţii, iar noi îl abandonăm, îl dăm deoparte. Speranţa noastră este la angajatorii din economia reală şi pentru asta luptăm să obţinem nişte facilităţi fiscale. Nu este tot una să spui că e deductibil din masa impozabilă când domeniul bugetar de fapt este un element de cheltuială din bani publici, iar un angajator privat oricât ar fi de performant este tot o cheltuială suplimentară”, a subliniat acesta.

Ce valoare au avut voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță au ajutat la salvarea și dezvoltarea turismului intern, potrivit asociației patronale.

„Domnul Prim-ministru Florin Cîţu a găsit o deja o scuză pentru tăierea voucherelor, spunând că a prelungit valabilitatea voucherelor emise în 2019 si 2020 şi că există în acest moment vouchere neconsumate de circa 2,4 miliarde de lei, care pot fi folosite până la sfârşitul anului 2021. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei îşi pasează reciproc responsabilitatea centralizării datelor. Îl contrazic, însă, chiar datele Ministerului Finanţelor Publice, conform căruia valoarea voucherelor neconsumate din 2019 şi 2020, cumulat, nu depăşeşte 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai puţin”, se preciza în comunicatul ANAT.

În 2019 și în primele 10 luni din 2020 au fost emise vouchere în valoare de 2,77 miliarde de lei, fiind în aceeași perioadă consumate 2,15 miliarde de lei, adica peste 70% din volumul voucherelor emise.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI