Cine va plăti impozite mai mici în 2020. Măsurile financiare luate de statul român

Cine va plăti impozite mai mici în 2020. Măsurile financiare luate de statul român
Câți bani se pierd în minivacanța de 1 Mai, doar în Vama Veche. Sumele sunt uriașe

Guvernul României a adoptat noi măsuri pentru a ajuta companiile în contextul epidemiei de coronavirus. Ordinul cu măsurile care prevăd amânarea termenului anual de depunere a situațiilor financiare, rambursarea TVA-ului cu control ulterior ca regulă generală, precum și reducerea impozitului specific pentru anul 2020 au fost publicate joi în Monitorul Oficial al României.

Cine va plăti impozite mai mici în 2020. Măsurile financiare luate de statul român

Măsurile adoptate ar urma să susțină pe agenții economici afectați de deciziile autorităților din ultimul timp, scrie avocatnet.ro. Adoptarea și aplicarea corectă a acestor măsuri pot fi esențiale pentru asigurarea resurselor financiare minime, pentru păstrarea personalului, chiar pentru supraviețuirea afacerii în perioada următoare.

1. Situațiile financiare pentru 2019, amânate. Conform Ordonanței 48, termenul pentru depunerea bilanțurilor pe anul trecut a fost mutat din data de 29 mai 2020 pe data de 31 iulie 2020.

2. Rambursările de TVA se vor face cu control ulterior. Prin derogare de la regulile cunoscute de procedură fiscală, rambursările de TVA se vor face, ca regulă generală, numai cu control ulterior. Însă există unele excepții, cum ar fi firmele cu infracțiuni în cazierul fiscal. Regula se aplică în timpul stării de urgență și încă 30 de zile după„, sunt cele primele două măsuri adoptate de Guvern pentru sprijinirea agenţilor economici.

Cine va plăti impozite mai mici în 2020. Măsurile financiare luate de statul român
Cine va plăti impozite mai mici în 2020. Măsurile financiare luate de statul român. Sursa foto: financialintelligence.ro

Agenţii economici din turism vor plăti impozite mai mici

Porivit noilor măsuri publicate în Monitorul Oficial, agenţii economici ce operează în turism, ţinând contă că epidemia de coronavirus le-a redus definitiv numărul de clienţii, vor plăti impozite mai mici.

„3. Impozit specific mai mic pentru anul 2020. Plătitorii de impozit specific, adică cei din domeniul turismului și din domeniul alimentației publice, vor achita o sumă redusă. Mai precis, la stabilirea impozitului pe 2020 n-o să se ia în calcul perioada în care afacerile și-au întrerupt activitatea, în timpul stării de urgență. Pentru a accesa facilitatea, firmele vor avea nevoie însă de certificatul de stare de urgență.

4. Eșalonările la plată: fără dobânzi și penalități. Apoi, ordonanța mai prevede că, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare, nu se vor calcula și datora dobânzi și penalități. Practic, se va reface graficul de eșalonare. Regula se aplică în timpul stării de urgență și încă 30 de zile după.

5. Noi suspendări privind executările silite. Se suspendă, mai exact, trimiterea de somații de plată și licitațiile pentru executarea silită a datornicilor, dar numai în cazul creanțelor bugetare. Excepție fac creanțele bugetare provenite din infracțiuni. Regula se aplică în timpul stării de urgență și încă 30 de zile după„, sunt restul modificările menite să ajute firmele în perioada crizei sanitare în care ne aflăm.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI