Negocierile dintre PSD, PNL, USR și UDMR continuă pentru formarea guvernului, dar și pentru programul de guvernare. Cert este faptul că toate partidele sunt convinse că premierul trebuie să vină de la PSD, ținând cont de scorul obținut la alegeri.
Așadar, se fac pași importanți pentru noul guvern al României, care se pare că va fi format din PSD, PNL, USR și UDMR. Responsabilii au fost de acord cu o reformă a administrației publice și nu iau în calcul măriri de taxe și impozite, însă nici majorări de pensii și salarii sau ajutoare sociale.
Singurul lucru agreat deocamdată de PSD, PNL, USR și UDMR este că premierul va fi de la social democrați. Pe surse, toate partidele ar fi convenit ca postul să îi revină tot lui Marcel Ciolacu. Celelalte trei partide ar urma să aibă câte un vicepremier, dar cu portofoliu de ministru. S-ar ficonvenit și asupra reducerii numărului de ministere. Citește și Reacția lui Marcel Ciolacu, după ce s-a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale: ”Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei”
De exemplu, ministerul Economiei ar urma să fie comasat cu cel al Energiei, care ar putea să le revină celor de la PNL si sa fie condus de Sebastian Burduja, actualul titular de la Energie, potrivit unor surse. Tot la PNL ar putea să ajungă și Justiția, si să fie condusă de Cătălin Predoiu, actualul Ministru de Interne.
Transporturile ar urma să rămână la PSD cu Sorin Grindeanu ministru, spun aceleași surse. Grindeanu, însă, pare că nu prea mai este încântat de acest plan. „Să știți că 3 ani la Ministerul Transporturilor e foarte mult, colegii mei știu că dorința mea nu e neapărat de a continua aici la Ministerul Transporturilor”, a spus Grindeanu. Citește și Liviu Dragnea face praf noul Guvern al României. Ce le reproșează politicienilor din acest moment
Ilie Bolojan, președinte interimar PNL este de părere că ”Dacă s-a acceptat reducerea numărului de ministere, cu siguranță se va trece și la reducerea numărului de agenții la comasarea acestora”. Și Kelemen Hunor este de acord cu acest pas. „Trebuie să desființăm toate agențiile regionale. Sunt direcțiile județene, Minister-Direcții Județene. Nu trebuie pus cineva ca să coordoneze”.
Liderii partidelor pro-europene nu ar dori să mărească taxele și impozitele, dar nici de majorări de salarii sau pensii nu s-ar pune problema anul viitor, spune Ilie Bolojan.
„Nu cred că sunt posibile creșteri, majorări și așa mai departe și trebuie să le spunem asta foarte corect românilor. Din punctul meu de vedere, ar fi de evitat creșterea de taxe și de impozite”, a declarat Ilie Bolojan, președinte interimar PNL. „Taxele și impozitele nu trebuie crescute este absolut inutil și contraproductiv”, este de părere și Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Se pare că însă nu s-a stabilit exact cum vor merge la prezidențiale cele patru partide. S-au declarat deschise să aibă un candidat unic, dar președintele interimar al PNL ar vrea, totuși, doi candidați.
„Fiecare ipoteză de lucru are avantajele și dezavantajele ei. Un singur candidat simplifică foarte mult lucrurile, nu introduce tensiuni între partidele din coaliție, pentru că întotdeauna când sunt mai mulți candidați, competiția dintre ei poate degenera, s-a văzut în alegerile din primul tur din această toamnă, dar nu e ușor ca un singur candidat să acopere categorii foarte largi de electori”, a declarat Ilie Bolojan, care nu și-a exprimat dorința să fie unul dintre candidați, dar nici nu a exclus acest lucru.