Cine va fi premier în locul lui Orban. Ei sunt cei care așteaptă la coadă pe lista de propuneri
Mai avem aproape o săptămână până la alegerile parlamentare din acest an. Deja, în spatele ușilor închise, se fac alianțele și se propun viitori guvernanți. În cazul în care PNL va pierde alegerile, noua opoziție este deja hotărâtă să dea jos acest guvern. Se speculează deja și potențialii viitori prim-miniștrii.
Alianțe înainte de alegerile parlamentare
Actuala guvernare are zilele numărate, spun analiștii politici, având în vedere ultimele date statistice. PNL, chiar dacă se află în fruntea clasamentului, când vine vorba de popularitate, alianțele făcute în aceste zile pot da peste cap orice calcul făcut de PNL. Alianțele au fost făcute pe repede înainte, tocmai de a intra la alegerile parlamentare în forță.
Surse politice spun că deja se fac primele propuneri pentru viitori, potențiali, prim-miniștrii, iar premizele nu sunt deloc favorabile lui Ludivoc Orban și echipa sa guvernamentală. Unul din partidele cu cea mai mare creștere politică, în acest an, este Alianța USR-PLUS. Speră pe un procent consistent la alegerile parlamentare din decembrie.
În afară de alianța dintre USR – PLUS și PNL, lumea politică a rămas în stare de șoc în cazul altei alianțe. Este vorba de o fuziune, de fapt, între ALDE și PRO România, cei doi lideri, Ponta și Tăriceanu devenind exponenții principali ai noului partid, care și-a păstrat numele de PRO România. PRO România cu aproximativ 600 de candidați merg la alegerile parlamentare cu optimism.
PSD, la alegerile parlamentare, nu se bazează pe vreo alianță nouă, ci doar pe ceea ce are deja. Poate singura surpriză, la o posibilă guvernare, să meargă cu UDMR.
Speculații politice și previzibilitate înainte de alegerile parlamentare
Chiar dacă s-au raliat cu PNL la alegerile locale, USR mizează pe Dacian Cioloș ca viitoare nominalizare pentru funcția de Prim-Ministru. Ar fi al doilea mandat pentru Dacian Cioloș, dacă ar fi acceptată această propunere.
De cealaltă parte, PSD nu face altceva decât să arate prezivizibilitate prin vehicularea numelui lui Sorin Grindeanu. Acesta a mai avut un mandat, e drept scurt, dar a deținut funcția de Prim-Ministru. Celălalt nume, la fel de previzibil, Mihai Tudose, ar intra la un al doilea mandat. Și Vasile Dîncu, apare pe lista scurtă a PSD.
”Vasile Dîncu e văzut mai degrabă ca o eminență cenușie. E greu de spus dacă ar fi prizat ca prim-ministru, deși ca formație intelectuală are mai mult pedigree decât ceilalți doi”, spune analistul politic Andrei Țăranu.
Noul partid PRO România, ca și în cazul PSD, sunt previzibili prin vehicularea lui Victor Ponta ca viitor Prim-Ministru. Experiența lui Ponta în această funcție nu este una chiar plăcută, având în vedere modul în care a fost debarcat.
Traian Băsescu ar deține toate funcțiile importante în stat
Ultimul, dar nu cel din urmă, PMP are deja propunerea concretă pentru această funcție, și nu este nimeni altul, decât Traian Băsescu. Ar fi singura figură politică din România post-decembristă, care ar deține toate funcțiile importante în stat. A fost primar al Capitalei, Ministrul la Transporturi, ca mai apoi, în două mandate, Președintele României. Din CV-ul liderului PMP, lipsesc funcția de Președinte al Senatului și la Camera Deputaților. A fost și europarlamentar, deci, un CV politic impresionant.
Analiștii politici și sociologi dau șanse slabe PSD-ului să revină la guvernare. Argumentul este dezavantajul de peste 30% în sondaje, în favoarea PNL, pentru alegerile parlamentare.
”Și singura cale prin care i s-ar putea forța mâna președintelui să nominalizeze pe cineva de la PSD ar fi dacă dreapta ar avea un rezultat dezastruos, iar PSD să vină cu o majoritate clară și să nu existe cale de ieșire. Nu cred că PSD poate ajunge la acest rezultat”, sociologul Ovidiu Voicu.