Cine va beneficia de medicamente gratuite de la 1 ianuarie 2021. Vești bune pentru milioane de români!

Cine va beneficia de medicamente gratuite de la 1 ianuarie 2021. Vești bune pentru milioane de români!
Milioane de români vor beneficia de medicamente gratuite de la 1 ianuarie

Vești bune pentru milioane de români, după ce s-a aflat că vor beneficia de medicamente gratuite de la 1 ianuarie 2021.

Milioane de români va beneficia de medicamente gratuite. De când intră în vigoare Legea

La cererea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de rețetă medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare acelor tratamente care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Actul oficial prevede actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate cu un număr de 39 de molecule inovative aderesate pacienţilor cu afecţiuni de cancer, leucemii şi limfoane, aplazie medulară, pacienţi cu boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV/SIDA, precum și pacienţi cu transplant.

Ce bolnavi vor beneficia de medicamente gratuite

Cele mai multe dintre medicamentele introduse în lista respectivă, ”un număr de 29 de denumiri comune internaţionale, sunt predestinate pentru tratarea bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, programul naţional de boli neurologice, programul naţional de diabet zaharat, cel de boli rare şi sepsis, programul naţional  de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic, tansplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant”, trasnmite Minitsreul Sănăătății.

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru şi începând cu data de 1 februarie 2021 pentru cele incluse condiţionat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse necondiţionat, dar cu impact bugetar.

Medicamente de ultimă generație, introduse în listă

Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecţiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generaţie introduse în listă sunt destinate pacienţilor cronici trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI