S-a anunțat cine sunt elevii care vor purta uniformă în România. Ministrul Educației a adus lămuriri despre ţinuta şcolară obligatorie a elevilor. Toate amănuntele interesante, în rândurile de mai jos ale articolului.
Ligia Deca, ministrul Educației a făcut declarații despre uniforma școlară. Proaspătul ministru a spus că uniforma şcolară poate fi o opţiune atâta timp cât aceasta nu devine un instrument de excluziune.
„Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite. Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat”, a declarat Ligia Deca.
Pe de altă parte, Ligia Deca nu s-a arătat de acord cu învățatul în școli în 3 schimburi și nici cu micșorarea orelor de studiu la 35 sau 40 de minute. Acestea ar strica calitatea procesului educaţional.
„Trebuie să operaţionalizăm prevederile legale pentru crearea unor consorţii şcolare, cu şcolile din vecinătate, astfel încât să nu mai avem şcoli care învaţă în trei schimburi”, este de părere ministrul Educației.
Ligia Deca a mai spus că cererea mare de educaţie timpurie este un motiv de bucurie, însă școlile trebuie să respecte standardele.
„Acolo unde statul nu poate asigura, cred că este firesc că apare privatul. Pe termen lung îmi doresc ca toate cererile pe care le avem pentru educaţie timpurie să fie onorate recent, fie ca e vorbim de stat sau privat acreditate. Îmi doresc ca toate unităţile de învăţământ să respecte standardele pe care le stabilim la Ministerul Educaţiei şi să nu mai fie ocolite”, a precizat Ligia Deca.
Pe de altă parte, Ligia Deca a spus că se analizează posibilitatea ca elevii de clasa a 8-a să susțină din nou examenul de adimitere în licee, examenul de Evaluarea Națională dispărând.
„Pentru admiterea în liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii. Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute. (…) Vom anunța soluțiile atunci când vor fi agreate și gata să fie puse pe masa guvernului”, a anunțat Ligia Deca.
Nu în ultimul rând, examenul de intrare la liceu ar putea fi susținut de către elevii care trec la anul în clasa a 5-a, adică în anul 2027.