13 sept. 2023 | 18:23

Cine sunt elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Nu este vorba despre burse, ce trebuie să facă

News
Cine sunt elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Nu este vorba despre burse, ce trebuie să facă
Bani de la stat pentru o anumită categorie de elevi

Situație fără precedent în învățământul românesc. Cine sunt elevii care vor fi ”premiați” de către Ministerul Educației cu o bursă de 300 de lei pe lună. Suma de bani ar veni ca un stimul pentru aceștia. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Ministrul Educației oferă unor anumiți elevi burse de 300 de lei lunar

Potrivit metodologiei-cadru, publicate în Monitorul Oficial, la doar o zi după începerea anului școlar, o anumită categorie de elevi ar urma să primească o bursă de 300 de lei pe lună.

Este vorba despre elevii care au rămas repetenți la liceu și aleg să își continue studiile  în învățământul profesional, inclusiv dual în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025. Bursa tehnologică ar urma să fie acordată pentru a îi stimula să aleagă și învățământul profesional.

O excepție pentru următorii doi ani

Potrivit edupedu.ro, această prevedere este o excepție pentru acești doi ani școlari, iar asta pentru că noua lege a Educației are în vedere o reorganizare în liceele tehnologice începând cu 2025-2026.

Secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru a explicat, pentru sursa citată, că le va fi dată posibilitatea elevilor care sunt repetenți să reia anul școlar pe un alt ”parcurs educațional” pentru următorii doi ani. În acest fel, ei vor fi stimulați să opteze și pentru învățământul profesional, mai ales că din anul școlar 2025-2026 nu vor mai exista școli profesionale, ci doar licee tehnologice și învățământ dual.

Se vor acorda 300 de lei pe lună

Bursa tehnologică, ce va fi introdusă odată cu noua lege a Educației, este în valoare de 300 de lei și se va acorda lunar tuturor elevilor înscriși la acest tip de învățământ, dacă îndeplinesc anumite condiții.

”Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile metodologiei-cadru, în conformitate cu prioritățile Ministerului Educației”, se arată în articolul 108 din legea Educației.

Există și o excepție prevăzută în ordinul de ministru privind metodologia-cadru. Astfel, La alin. 5 se precizează că ”primesc bursă tehnologică și elevii declarați repetenți în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025 dacă optează pentru continuarea studiilor în învățământul profesional, inclusiv dual, beneficiază de bursă tehnologică”.

Citește și: Ce nu vor mai avea voie să facă profesorii cu elevii de la clasă. Riscă să fie concediați

Încă nu există date privind numărul de elevi

Florian Lixandru a motivat apariția acestei prevederi prin faptul că Ministerul vrea să îi ”stimuleze pe elevii repetenți să aleagă și învățământul profesional”.

Cu toate acestea, până la ora actuală, nu există niciun studiu al Ministerului sau date statistice care să arată dacă există un număr mare de elevi care rămân repetenți în liceu și nu mai continuă studiile sau câți elevi sunt, de fapt.

”Bursa tehnologică este pentru a încuraja elevii, de a-i atrage în învățământul profesional. Ăsta este scopul bursei tehnologii. Dacă un copil care a mers la liceu și a rămas repetent, asta e, poate nu a făcut față nivelului de la liceu, dar a ales să meargă pe zona de învățământ profesional, acesta va primi bursa tehnologică  pentru că a optat pentru această, cel care a mers la profesional și nu a fost în stare să promoveze, acela e penalizat.

Nu e un paradox, e o excepție prin care practic încercăm să-i atragem pe cei de la învățământul liceal care nu fac față acolo decât să meargă în clasa, să repete clasa a XI-a tot acolo și poate există riscul de eșec și a doua oară.

Atunci el are opțiunea să aleagă învățământul profesional și mai mult către zona asta, acordându-i acea bursă tehnologică. Copilul vine de la un alt nivel până la urmă. Vine de la liceu și atunci am tras către această zonă. Nu sunt cazuri numeroase, sunt excepții.”a explicat secretarul de stat în Ministerul Educației.

Citește și: Cât valorează bursele elevilor în anul școlar 2023 – 2024. Când vor primi copiii banii pentru septembrie și octombrie

Digisport.ro
Prima reacție a lui Gigi Becali, după ce a aflat că FCSB ar putea fi depunctată
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Un celebru lanț de fast-food intră pe piața din România
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Cine sunt românii aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei, căutat pentru o crimă din 1991
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Zile libere în plus pentru români. Două minivacanțe la final de an
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Oreste, căsnicie cu amantlâcuri: Lili și-a găsit un amant, eu, o doamnă bine
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Românii trebuie să fie pregătiți. Sunt anunțate prețuri duble și taxe suplimentare. Avertismentul specialiștilor
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, UMILIT! Șoc TOTAL în RUSIA! Nimeni nu se AȘTEPTA
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro