Cine sunt cei mai fericiți oameni. Descoperirea cercetătorilor, când scade starea de mulțumire

Cine sunt cei mai fericiți oameni. Descoperirea cercetătorilor, când scade starea de mulțumire
Cercetătorii au efectuat două experimente online cu peste 6.000 de persoane

Tuturor ne-ar plăcea un pic mai mult timp liber în timpul zilei, dar se dovedește că a avea prea mult s-ar putea să nu fie de fapt un lucru bun. Asta pentru că oamenii sunt mai puțin fericiți și mulțumiți dacă au mai mult de șapte ore de timp liber în fiecare zi, potrivit unui nou studiu. Studiul a constatat că odată cu creșterea timpului liber, crește și sentimentul de bunăstare al acelei persoane, dar până la un punct.

Oamenii cu mai mult de șapte ore de timp liber pe zi sunt mai puțin mulțumiți și fericiți

Dacă ai putea avea o vârstă pentru tot restul vieții tale, care ar fi? Ai alege să ai nouă ani, absolvit de cele mai plictisitoare responsabilități ale vieții și, în schimb, să poți petrece zilele jucându-te cu prietenii? Sau ai alege primii 20 de ani, când timpul se simte nesfârșit și lumea este strada ta, cu prietenii, călătoriile, pub-urile și cluburile?

Din ce în ce mai multe cercetări psihologice scot în evidență anumite aspecte ale individului, aspecte pe care în trecut nmeni nu prea le lua în seamă. În afară de dorințele fiecăruia, studiul a mai cercetat și gradul de mulțumire personală și de fericire, în funcție de timpul liber al subiecților.

„Oamenii se plâng adesea că sunt prea ocupați”

Cercetările efectuate de Asociația Psihologică Americană au arătat că, după două ore de timp liber, creșterea bunăstării s-a redus, iar la cinci ore a început să scadă. Marissa Sharif, profesor asistent de marketing la The Wharton School și autor principal al studiului, a declarat:

„Oamenii se plâng adesea că sunt prea ocupați și își exprimă dorința de a avea mai mult timp. Dar timpul liber este legat de o fericire mai mare?

Am constatat că a avea o lipsă de ore discreționare în ziua cuiva are ca rezultat un stres mai mare și o bunăstare subiectivă mai mică. Cu toate acestea, deși prea puțin timp este de rău, să ai mai mult timp nu este întotdeauna mai bine.”

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele de la un număr important de subiecți. Aceștia au participat la sondajul privind utilizarea timpului lor, studiul desășurându-se între anii 2012 și 2013.

Cercetătortii au publicat rezultatele detaliate a ceea ce au făcut într-o perioadă de 24 de ore, inclusiv ora și durata fiecărei activități. În același timp au raportat sentimentul de bunăstare al fiecărei persoane testate. Rezultatul final al sondajului a arătat că a început să se diminueze după două ore și a scăzut după cinci ore.

Două experimente online cu peste 6.000 de persoane

Celor 6.000 de persoane testate li s-au alocat, fie 15 minute de timp liber pe zi, fie trei ore și jumătate sau șapte ore, și li s-a cerut să înregistreze nivelurile lor de plăcere, fericire și satisfacție. Grupul de mijloc a avut cea mai mare bunăstare generală.

În al doilea experiment, cercetătorii au analizat rolul potențial al productivității. Participanții au fost rugați să-și imagineze că au o cantitate moderată, de aproximativ 3,5 ore, sau de aproximativ 7 ore, de timp liber pe zi. Participoaniților li s-a cerut, de asemenea, să-și imagineze că petrec acel timp fie productiv, fie neproductiv.

„Oamenii ar trebui să se străduiască să aibă o cantitate moderată de timp liber”

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu mai mult timp liber au raportat niveluri mai scăzute de bunăstare atunci când se angajează în activități neproductive. Cu toate acestea, atunci când se angajează în activități productive, cei cu mai mult timp liber s-au simțit similar cu cei cu o cantitate moderată de timp liber. Cercetarea a fost publicată în Journal of Personality and Social Psychology.

„Deși investigația noastră s-a concentrat pe relația dintre cantitatea de timp discreționar și bunăstarea subiectivă, explorarea noastră suplimentară asupra modului în care indivizii își petrec timpul discreționar s-a dovedit revelatoare. Descoperirile noastre sugerează că la sfârșitul unor zile întregi libere, la discreția cuiva, poate lăsa pe cineva la fel de nefericit.

În schimb, oamenii ar trebui să se străduiască să aibă o cantitate moderată de timp liber pentru a petrece cum doresc. În cazurile în care oamenii se confruntă cu cantități excesive de timp discreționar, cum ar fi pensionarea sau părăsirea unui loc de muncă, rezultatele noastre sugerează că acești indivizi ar beneficia de petrecerea noului lor timp cu scop.”, a mai spus Marissa Sharif, profesor asistent de marketing la The Wharton School.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI