09 feb. 2023 | 11:44

Cine și cum ar plăti amenda de 500 de lei în urma legii antifumat în locuri publice pentru minori. Copilul este sancționat, dar cum o plătește părintele?

News
Cine și cum ar plăti amenda de 500 de lei în urma legii antifumat în locuri publice pentru minori. Copilul este sancționat, dar cum o plătește părintele?
Cum sunt pedepsiți legal minorii care fumează

Tot mai mulți minori apelează la consumul de tutun pentru a se integra mai ușor în diferite grupuri de tineri și anturaje, chiar dacă acest obicei greșit și scump le poate ruina sănătatea. O parte dintre adolescenți apelează la o formă mai nouă de țigări, respectiv cele fără nicotină sau la alte dispozitive electronice, fără a se informa îndeajuns cu privire la pericolele care se ascund în spatele acestor produse. O lege adoptată tacit de Senat, luni, le interzice minorilor fumatul în orice spațiu public. Află ce repercursiuni pot exista asupra părinților, dacă nu-și supraveghează responsabil copiii.

Câte țigări fumează minorii pe an

Ultimele studii indică faptul că, peste 50.000 de copii, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, apelează constant la țigări, astfel că aceștia fumează în medie câte cinci țigări în fiecare zi. La un calcul rapid, constatăm că, într-un an sunt fumate de către această categorie de vârstă peste 83 de milioane de țigări. Un aspect și mai îngrijorător este acela că mulți dintre ei își cumpără singuri țigările, în ciuda faptului că legea interzice acest lucru.

Un nou proiect legislativ adoptat, luni, în Senat, interzice „consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, se arată în documentație.

Astfel, cei care nu respectă legea pot plăti o amendă care variază între 100 de lei și 500. Pentru că majoritatea minorilor nu au o sursă de venit, cei care vor fi nevoiți să achite aceste „datorii” către stat vor fi părinții.

„Părinții, totuși, îi învață la bine, dar dacă ei intră în anturaje, se iau după toate. Nu știu ce să spun de legea asta. Că tot părinții o să scoată banul pe care nu-l au în buzunar să plătească”, a spus un părinte, potrivit stirileprotv.ro.

Principalul motiv al acestui proiect de lege

Potrivit grupului de parlamentari PSD care a inițiat acest proiect, rolul lui este acela de a crea un cadru legal în care minorii sau părinții acestora să suporte consecințele nerespectării acestor impuneri. Până acum, legistlația din România era lispită de astfel de sancțiuni care pot limita consumul de tutun de către această categorie de vârstă.

„Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari PSD.

Cuvântul decisiv îl va avea Camera Deputaților, unde ar urma să aibă loc dezbateri pe seama prevederilor.

Practic, în acest moment, proiectul de lege a trecut cu zero dezbatere într-un for al legislativului. Puterea e acum responsabilă de dictarea ritmului în ceea ce privește proiectul de lege.

Potrivit lui Eugean Neață, unul dintre inițiatorii proiectului, aceste sancțiuni se vor aplica în cazul oricărui tip de fumat, indiferent dacă este țigară normală, electronica, cu filtru, fără sau fumatul unei substanțe interzise.

„Da, da, da. E vorba de fumat. Nu se spune țigări electronice, țigări cu filtru, fără filtru. În interdicție e vorba de fumat”, a dezvăluit sursa citată.

 

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Capital.ro
Locul din România care are cea mai pură apă | Cei care se spală pe mâini sunt protejați pe tot parcursul anului
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Statul acordă noi subvenții de până la 2.000 de lei. Cererile se pot depune până în luna iunie
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro