Cine primește cei mai mulți bani de la bugetul României. Câți se duc pe pensii și pe alocații

Cine primește cei mai mulți bani de la bugetul României. Câți se duc pe pensii și pe alocații

Președintele Klaus Iohannis, împreună cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, au avut, miercuri, o ședință la Palatul Cotroceni cu privire la rectificarea bugetară. Cum vor fi împărțiți banii și unde merge cea mai mare sumă, aflați în rândurile de mai jos.

Cum se împart banii la rectificarea bugetară

Președintele, premierul și șeful de la Finanțe au stabilit împreună cum vor fi împărțite sumele. Potrivit unui document obţinut în exclusivitate de Realitatea Plus, cei mai mulți bani sunt destinați cheltuielilor cu asistența socială.

Așadar, banii vor fi distribuiți astfel:

– pensii majorate cu 14%: + 3,4 mld. lei;

– alocații majorate cu 20%: + 0,5 mld. lei;

– cheltuieli cu asistență socială: + 23 mld. lei.

Banii pentru ministere:

– Ministerul Muncii: + 3 mld. lei (șomaj tehnic, măsuri active COVID-19, asistență socială);

– Ministerul Sănătății: + 3 mld. lei (plată salarii, medicamente, sporuri medici);

– Ministerul Dezvoltării: + 2,1 mld. lei (investiții locale);

– Ministerul Trasporturilor: + 1,3 mld. lei (investiții);

– Alegeri locale și parlamentare: + 2 mld. lei.

Ce s-a discutat la Palatul Cotroceni

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o şedinţă privind rectificarea bugetară cu prim-ministrul Ludovic Orban şi cu ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară. Din solicitările pe care le avem, sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor, în infrastructura de transport – sunt solicitări la Ministerul Transporturilor, a investiţiilor judeţene şi locale – aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. De asemenea, vom aloca sume suplimentare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei şi în domeniul agriculturii, pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă, şi mai sunt câteva măsuri în care avem ca obiectiv creşterea bugetului“, declara Ludovic Orban la sediul PNL.

Totodată, premierul a precizat că încă nu s-a luat o decizie cu privire la ministerele care vor pierde bani la rectificarea bugetară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI