Pe 4 mai a.c., lumea a fost îngrozită de atacul unui elev într-una din școlile din Serbia. Conform informațiilor de la acel moment, un adolescent a ucis opt colegi și un agent de securitate într-o școală din Serbia, iar autoritățile spuneau că a plănuit atacul timp de câteva săptămâni și avea o listă cu victime. Așadar vorbim de regimul armelor letale, iar legislația românească precizează clar cine poate deţine arme letale în România, iar autoritățile spun că s-ar putea înnăspri și mai mult, ca urmare a recentelor evenimente din apropiere.
Lumea a fost zguduită de tragedia provcată de un tânăr elev din Serbia, care a ucis cel puțin 8 persoane într-un atac cu arme letale într-o școală. Ulterior, băiatul de 13 ani a fost arestat în urma atacului din Belgrad, tatăl și mama băiatului au fost, de asemenea, arestați. Dintre cei uciși, șapte dintre victime erau fete de la școală, dar motivul atacului este încă neclar. Alți șase elevi și un profesor au fost răniți, alți patru băieți și două fete.
Ca urmare a acestei situații fără precedent, Guvernul Serbiei a anunțat pe 5 mai o serie de măsuri de control al armelor de foc și va efectua o revizuire amplă a permiselor de port-armă private existente și a altor reglementări, în timp ce populația sârbă deplânge victimele care au murit în două atacuri cu arme letale în masă în decurs de o săptămână.
Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a angajat să înăsprească restricțiile privind deținerea de arme de foc și a prezentat planuri urgente de revizuire a legislației privind armele de foc din țară, inclusiv revizuirea celor 400.000 de proprietari de arme de foc din țară.
Cei care, care dețin ilegal arme și muniții, vor putea preda armele în termen de o lună, fără a fi trași la răspundere. De asemenea, guvernul urmează să consolideze securitatea în școli prin adăugarea a 1.200 de ofițeri de poliție în următoarele șase luni pentru a reduce riscul de violență, potrivit conferinței de presă. „Pedeapsa maximă pentru deținerea neautorizată de arme va fi majorată de la 12 la 15 ani”, a declarat președintele sârb la conferința de presă de a doua zi.
Pe plan local nu putem vorbi de o legislație relativ permisivă ca cea din Serbia. Legislația românească privind regimul armelor și munițiilor este cu mult mai restrictivă, asta însemnând că numai o anumită categorie de români pot avea permis de port-armă. Cadru legal precizează în mod clar cine poate deţine arme letale în România.
Conform legislației, singurii care au voie să poarte arme letale în România sunt magistrații, o parte a demnitarilor, foste sau actuale cadre din Ministerul de Interne, vânătorii autorizați și angajații din instituțiile care au ca obiect de activitate transportul de valori.
Dacă ar fi să facem o comparație, dincolo de ocean, doar 3% dintre adulții americani dețin un număr de 133 milioane de arme de foc. Asta s-ar traduce în faptul că deținerea a mai mult de 40 de arme este de fapt destul de frecventă în Statele Unite, iar violența afectează cel mai mult cartierele cele mai sărace ale țării.
Conform autorităților române, care reglementează portul de arme letale, pe teritoriul României sunt aproximativ 73.000 de arme deținute legal, dintre care mai mult de jumătate sunt în posesia vânătorilor autorizați, asta însemnând un total de 41.000 de arme letale. Restul de 32.000 sunt permise acordate celorlalte categorii admise de lege și menționate anterior.
Datele statistice arată că anul trecut au fost emise licențe de port-armă, numărul acestora fiind de aproximativ 5.800, din care au fost retrase peste 2.900 ca urmare a încălcării prevederilor legale. În ceea ce privește legislația, autoritățile precizează că „prevede niște condiții pentru deținerea portului și folosirea acestor arme general valabile cu mențiunea că pentru arme letale avem niște cerințe speciale, respectiv o calitate de vânător, o calitate de antrenor sportiv, pentru activitățile sportive și pentru pază și apărare o calitate publică. Odată ce ai obținut permisul de armă, acesta este valabil până la următoarea perioadă în care se poate aplică viza, adică 5 ani.”