Cine plătește daunele dacă mașina a fost lovită de grindină. Detaliul pe care șoferii români nu-l știau

de: Stan Nicu
04 09. 2023

Din nefericire, foarte mulți dintre șoferi și-au văzut mașinile nenorocite pur și simplu de grindina căzută în ultima perioadă. Astăzi vă vom dezvălui cine plătește daunele dacă mașina a fost lovită de grindină. Detaliul pe care șoferii români nu-l știau.

Ce se întâmplă dacă grindina ți-a distrus mașina. Cine suportă pagubele

Cine suportă pagubele mașinii afectate de grindină, este întrebarea șoferilor care au pățit-o, dar și a celor conștienți că așa ceva se poate întâmpla oricînd, oricui.

În astfel de cazuri, mulți dintre șoferi se așteaptă ca daunele cauzate mașinilor din cauza intemperiilor (grindină, copaci căzuți) să fie suportate de asigurarea auto, însă, dacă aceste detalii nu sunt prevăzute strict în contract, șoferul își va plăti singur pagubele.

 Asigurarea completă acoperă și distrugerile cauzate de grindină

În cazul în care mașina dumneavoastră a avut de suferit din cauza grindinei și ați avut o asigurare completă, costurile sunt suportate de către compania de asigurare.

Majoritatea asigurătorilor lasă în sarcina clientului o parte (destul de mică) din aceste cheltuieli. Însă, pentru asta trebuie să vă adresezi companiei und efaceți asigurarea.

Dacă aveți doar asigurare de răspundere civilă, RCA, trebuie să plătiți singur toate costurile de reparație. Din cauza riscului tot mai mare de furtuni și daune imense cauzate de grindină în ultimii ani, tot mai multe persoane fizice doresc să extindă asigurarea.

De asemenea, multe companii se gândesc să o elimine, din cauza unui număr tot mai mare de evenimente catasfrofale care se ivesc.

Ce să faci dacă grindina ți-a afectat mașina și ești asigurat pentru asta

Dacă grindina ți-a distrus mașina și ești asigurat, în primul rând e necesară documentarea daunelor cauzate de grindină, care trebuie făcută cât mai precis posibil:

-Fă poze cu vehiculul avariat din toate părțile, acordând o atenție deosebită prim-planurilor tuturor zonelor cu daune deosebit de grave cauzate de grindină. Fotografiile trebuie să cuprindă și numărul de înmatriculare al mașinii, altfel sunt aproape inutile.

-Scrie ora furtunii cu grindină și locația exactă în care se afla mașina în timpul furtunii.

-Este necesar să faci raportul de daună. Asigurătorulva însărcina un expert pentru a inspecta mașina. Dacă vehiculul e închiriat, dauna trebuie raportată locatorului. În orice caz, expertul numit va lua legătura cu dumneavoastră pentru a viziona vehiculul.

Dacă ați făcut anumite reparații urgente, păstrați chitanțele

Nu în ultimul rând, până când daunele sunt evaluate, puteți continua să folosești mașina. Dacă geamurile sunt deteriorate, e important să le repari imediat.

Dacă acest lucru este necesar înainte de evaluare, va trebui să prezinți factura la întâlnirea cu expertul.

Pentru a fi sigur că evaluatorul vehiculului poate înregistra cu ușurință daunele cauzate de grindină, pregătește vehiculul pentru inspecție.