16 iun. 2023 | 08:58

Ce să nu faci cu 24 de ore înainte de Evaluarea Națională. Așa vei crește randamentul în zilele examenelor

Educație
Ce să nu faci cu 24 de ore înainte de Evaluarea Națională. Așa vei crește randamentul în zilele examenelor
Ce să nu faci cu 24 de ore înainte de Evaluarea Națională

Pe măsură ce se apropie ziua primului examen important din viața elevilor claselor a VIII-a, emoțiile cresc alarmant. Mintea lor începe să se îndrepte spre ultimele pregătiri și unii pot intra în panică pentru că simt că nu sunt suficient de pregătiți, în timp ce alții sunt liniștiți  și încrezători pentru că au muncit mult în ultimele săptămâni. Haide să vedem cum se pot gestiona toate aceste trăiri. Ce nu ar trebui să facă elevii cu o zi înainte de examen.

Cum să-ți petreci ultimele 24 de ore înainte de un examen

Fiecare etapă importantă din viața unui om vine și cu anumite teste care trebuie trecute. În cazul elevilor claselor a VIII-a vorbim despre Evaluarea Națională care, apropo, începe luni 19 iunie.

Așadar, mai sunt doar câteva zile până ce aceștia vor susține primul examen important din viața lor. Și cum emoțiile sunt firești, deoarece miza este extrem de importantă: admiterea la liceul mult dorit, noi venim în ajutorul elevilor cu câteva sfaturi utile în ceea ce privește orele de dinainte de examen.

Ce nu ar trebui să faci

Puţin sunt cei care nu au niciun fel de temere sau stres înainte de testare, ba mai mult, unii încep să deschidă toate cărțile și caietele și să încerce să recupereze ce nu au făcut până atunci. Nu este o soluție salvatoare, pentru că emoțiile care pun stăpânire pe ei nu îi ajută să se concentreze.

Haide să vedem, așadar, ce ar fi bine să nu faci până la ora examinării:

  • nu te stresa inutil gândindu-te la ziua examenului, la materia pe care ai studiat-o sau ce ţi-ar putea pica. Creierul are nevoie de câteva ore de relaxare și detașare de tot ce înseamnă examen.
  • nu sări peste mese. Este importat să te hrăneşti şi hidratezi corespunzător înaintea oricărui examen important, pentru ca nu cumva să ți se facă rău și să nu poți susține proba.
  • încearcă să te odihnești. Emoţiile şi gândurile te pot ţine treaz înaintea examenului însă printre efectele negative ale lipsei somnului se numără: scăderea capacitaţii de concentrare şi a memoriei și starea de rău general.
  • nu bea cafea în ultimele 24 de ore pentru că asta nu va face decât să te țină treaz. În plus, cofeina îţi va amplifica semnificativ starea de anxietate.

Trucuri care pot crește randamentul din ziua examenului

  • pregătește-ți de cu seară tot ceea este necesar pentru examen: ţinuta, actul de identitate, pixuri.
  • în dimineaţa din ziua examenului nu sări peste micul dejun și alege să te hidratezi corespunzător. Banana este un aliment recomandat de către specialişti în ziua de examen.
  • cu 30 de minute înainte de examen, atunci când emoțiile ating un prag ridicat, încearcă să te înconjori de colegi curajoși și evită contactul cu cei emotivi.
  • cu 10 minute înainte de examen începe să intri în starea de focus pentru a diminua timpul irosit cu emoțiile. Pentru a ajunge la starea de concentrare poți face o activitate precum puzzle, joc cu cifre sau orice altceva ce necesită activarea funcțiilor cognitive.
  • adoptă o poziție cu spatele drept și brațele întinse pentru a se elibera un tip de hormon care te face mai sigur și mai încrezător în propriile forțe.

Și, poate cel mai important aspect, gândește pozitiv! ”Nu am studiat suficient”, ”O să pic” nu trebuie să există în mintea ta.

Citește și: Întrebarea de matematică pentru elevii de 14 ani la care 92% dintre părinți nu știu să răspundă. Tu reușești?

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Iubitul Elenei Udrea, decizie radicală. Cum va fi afectat copilul cuplului
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Cetățenii vor fi notificați de ANAF
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Putin amenință cu ARMA NUCLEARĂ! L-a SCOS DIN MINȚI planul lui Zelenski
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro