Dacă aveți un proces civil sau penal în desfășurare, trebuie să știți că există anumite categorii de persoane care nu pot depune mărturie ca martor. Codul Penal e ferm și are reguli stricte!
Cine nu poate depune mărturie ca martor
Conform etapelor prevăzute în Noul Cod de Procedură Civilă, proba cu martori este destul de importantă într-un proces, fie că acesta este civil sau penal. Martorul este persoana fizică care are cunoștință de faptele și împrejurările care servesc la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni.
Noul Cod de Procedură Civilă stabilește ce persoane pot fi sau nu audiate ca martori. Am selectat mai jos cine nu poate depune mărturie în fața judecătorului:
- rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
- soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
- cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
- persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
Există, însă, și unele excepții. De exemplu, rudele si afinii pot participa ca și martori în procesele privitoare la filiatie, divorț și alte raporturi de familie.
Persoanele scutite de lege de a depune mărturie
De asemenea, dispozițiile legale prevăd și categoriile de persoane care sunt scutite de la a depune mărturie. Iată care sunt acestea:
- slujitorii cultelor, medicii, farmaciștii, avocații, notarii publici, executorii judecătorești, mediatorii, moașele și asistenții medicali, dar și orice alți profesioniști carora legea le impune sa pastreze secretul de serviciu sau secretul profesional cu privire la faptele de care au luat cunostinta in cadrul serviciului, chiar și după încetarea activității lor.
- judecătorii, procurorii și functionarii publici, chiar și după încetarea functiei lor, asupra împrejurărilor secrete de care au avut cunoștință în această calitate;
- persoanele care, prin răspunsurile lor, s-ar expune pe ei înșiși sau și-ar expune rudele, soțul, fostul soț, logodnicul sau concubinul la o pedeapsă penală sau la disprețul public.