Cine îl va soma pe Vladimir Putin să se „retragă onorabil”. L-a sunat pe Zelenski și i-a spus tot planul lui
Turcia s-a poziționat cu mare grijă pentru a fi un intermediar între Rusia și Ucraina. Acest lucru pare să dea roade. Pe 17 martie, Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Erdogan. La acel moment i-a spus care sunt cererile precise ale Rusiei. Cererile fuseseră trimise deja Ucarainei, pentru un acord de pace. Ieri, pe 25 martie, Recep Erdogan a avut o conversație telefonică și cu Volodimir Zelenski.
Recep Erdogan a subliniat încă o dată sprijinul Turciei
Președintele turc Recep Erdogan și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au avut vineri o conversație telefonică pentru a discuta despre situația din Ucraina. Cei doi lideri au discutat despre situația de pe teren.
Au discutat și despre stadiul negocierilor dintre Rusia și Ucraina. Detaliile conversației au fost enunțate într-un comunicat emis de președinția turcă.
Erdogan a subliniat încă o dată sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială a Ucrainei la summitul liderilor NATO. Declarația de sprijin a venit în timpul convorbirii telefonice cu Volodimr Zelenski de ieri.
Recep Erdogan le-a vorbit liderilor membrilor NATO despre „politica activă și principială a Turciei. Dar și despre eforturile diplomatice eficiente în mod cuprinzător.
„Turcia a pus în practică tot ajutorul pe care îl poate oferi în acest proces„, i-a spus Erdogan lui Zelenski.
„Este posibil să vorbesc probabil cu Putin”
La începutul zilei, Erdogan a declarat că va purta o conversație telefonică cu președintele ucrainean. Același lucru, spune Erdogan, îl va face și cu președintele rus Vladimir Putin.
Conform acestuia, discuțiile vor avea loc în acest weekend sau la începutul săptămânii viitoare. Erodagan a mai spus că-l va informa pe Putin despre discuțiile purtate la summitul extraordinar al NATO.
„Este posibil să vorbesc probabil cu Putin fie în acest weekend. Fie la începutul săptămânii viitoare. Vom evalua întâlnirile de la (summitul) NATO.
Apoi îi voi spune ‘Acum ar trebui să fii arhitectul unui pas care trebuie făcut pentru pace’ pentru următorul proces. Ar trebui să găsim o modalitate de a pune capăt acestui proces, sugerându-i ‘Fă o ieșire onorabilă’.”, a declarat Erdogan, citat de agenția semioficială Anadolu.
Moscova și Kievul au fost aproape de un acord asupra a patru chestiuni, inclusiv neutralitatea Ucrainei, dezarmarea parțială, garanțiile de securitate și utilizarea limbii ruse în Ucraina, a declarat președintele turc jurnaliștilor în zborul său din Belgia spre Turcia.
Dar cererile rusești privind viitorul statut al Crimeei și Donbass continuă să fie cel mai important dezacord în cadrul negocierilor, a mai spus președintele turc Recep Erdogan. Săptămâna trecută, Erdogan și-a reînnoit oferta de a-i reuni pe liderii Rusiei și Ucrainei în Turcia pentru a lua decizii finale cu privire la aceste subiecte.
Putin și-a expus cererile într-o convorbire telefonică cu Recep Erdogan
Președintele Vladimir Putin l-a sunat pe Recep Erdogan pe 17 martie, și i-a spus care sunt cerințele precise ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina. Principalul consilier și purtător de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, care făcea parte din micul grup de oficiali care au ascultat convorbirea, a vorbit celor de la BBC despre converația dintre cei doi lideri.
Cererile rusești se împart în două categorii, spunea Ibrahim Kalin. Primele patru cereri nu sunt, potrivit lui Ibrahim Kalin, prea greu de îndeplinit de către Ucraina. Principala este acceptarea de către Ucraina a faptului că ar trebui să fie neutră și că nu ar trebui să solicite aderarea la NATO.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut deja acest lucru. Există și alte cereri din această categorie, care par a fi, în mare parte, elemente de salvare a aparențelor pentru partea rusă.
„Acest lucru este profund ofensator pentru dl Zelenski”
Ucraina ar trebui să se supună unui proces de dezarmare pentru a se asigura că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Ar trebui să existe o protecție a limbii ruse în Ucraina. Și există ceva numit „denazificare”.
„Acest lucru este profund ofensator pentru dl Zelenski, care este el însuși evreu și ale cărui rude au murit în Holocaust, dar partea turcă crede că va fi destul de ușor de acceptat de către dl Zelenski.
Poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neonazism și să promită că le va reprima.”, spune Ibrahim Kalin pentru BBC.
Cu toate acestea, în opinia lui Ibrahim Kalin, chiar dacă reușește să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o victorie glorioasă asupra neonazismului, poziția sa internă trebuie să fie slăbită. Din ce în ce mai mulți oameni își vor da seama că a depășit cu mult limitele, iar poveștile despre soldații care au fost uciși sau capturați se răspândesc deja cu repeziciune.