Cine îi poate lua locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Tocmai ce și-a pregătit candidatura

Cine îi poate lua locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Tocmai ce și-a pregătit candidatura
Cine il va inlocui pe Klaus Iohannis la Cotroceni

S-a aflat cine îi poate lua locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-ar pregăti terenul pentru candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în 2024, dar care ar putea avea loc cu un an mai devreme în cazul în care Klaus Iohannis va fi numit secretar general al NATO.

Cine l-ar înlocui pe Klaus Iohannis la Cotroceni, în urma unor alegeri prezidențiale anticipate

Un grup de apropiați ai fostului lider social-democrat Mircea Geoană lansează în zilele următoare o platformă pentru un proiect de țară, denumită „Proiectul România 2030”.

Conform informațiilor Digi24.ro, va fi o platformă fără orientare politică și care va reuni personalități din țară și din străinătate, care vor organiza dezbateri în urma cărora să ia formă un proiect electoral pentru Mircea Geoană.

Mircea Geoană nu poate să își asume candidatura la prezidențiale

Mircea Geoană nu își poate asuma pentru moment public o eventuală candidatură la președinție, din cauza funcției pe care o deține la vârful NATO, însă mandatul său urmează să se încheie în 2023.

De asemenea, se vorbește de mai multă vreme de o candidatură a lui Mircea Geoană pentru prezidențialele din 2024, cu sau fără susținerea PSD. În plus, fostul lider al social-democraților are relații bune cu liderii tuturor partidelor aflate în Parlament și susținere consistentă din partea cancelariile europene, ceea ce l-ar face un candidat cu șanse reale.

Marcel Ciolacu nu vrea la Cotroceni

Marcel Ciolacu a declarat că nu dorește să candideze la prezidențiale, și că PSD va decide pe baza unor criterii și sondaje cine va fi cel care îl va reprezenta în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Pentru moment ca variantă pentru prezidențiale din partea PSD este dat ministrul Alexandru Rafila, care este vizibil în sondajele de opinie, dar cea care își dorește foarte mult o candidatură pentru Cotroceni este nimeni alta decât Gabriela Firea.

Mircea Geoană, locul 1 în încrederea românilor

Mircea Geoană ocupa, în luna martie, primul loc în încrederea românilor, alături de premierul Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila, cu o cotă de 34%, potrivit unui sondaj comandat de PSD.

La finalul anului 2023 Jens Stoltenberg își încheie mandatul de secretar general NATO și, dacă așa cum se vehiculează în cancelariile europene, Klaus Iohannis ar urma să fie desemnat în locul lui, în România urmând să aibă loc alegeri prezidențiale anticipate.

Klaus Iohannis nu a negat scenariul avansat

Klaus Iohannis nu a exclus, marți, ipoteza avansată. Întrebat dacă ar accepta funcția de secretar general al NATO, șeful statului a răspuns, în cadrul unei conferințe de presă: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.