Cine este tânărul absolvent de liceu care se întreține singur de la 16 ani. Povestea lui a încurajat milioane de români: ”Am vrut să fiu pregătit pentru viață”

de: Manolică Anca
29 06. 2023

Într-o lume în care mulți vor totul de-a gata, există și tineri care muncesc și sunt responsabili încă de mici. Deși pe mulți viața îi obligă să facă asta, există situații în care totul vine din propria inițiativă. Acesta este și cazul unui tânăr absolvent de liceu din Iași, care spune că a început să se întrețină de unul singur de la vârsta de 16 ani. De ce a ales asta.

Povestea tânărului absolvent care se întreține singur de la 16 ani

Ștefan Buta are 19 ani, este originar din Pașcani, județul Iași, iar povestea lui este una absolut impresionantă. Tânărul a absolvit Seminarul Ortodox Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, cu 9 media generală, iar acum așteaptă rezultatele de la examenul de Bacalaureat.

Pentru că examenul maturității, atunci când vine vorba de viață, l-a trecut de mult cu brio! Tânărul muncește încă de la vârsta de 16 ani și tot de atunci a început să se întrețină de unul singur. Absolventul a dezvăluit, într-un interviu pentru BZI, mai multe detalii referitoare la ce au însemnat anii de liceu.

A muncit din greu

Înțelegând încă de mic faptul că părinții îi pot oferi doar strictul necesar pentru a se descurca, Ștefan Buta a decis să se angajeze, pentru a-și câștiga proprii bani. Astfel, el lucrează ca ospătar la un local din Iași și spune că își dorește să urmeze o carieră militară.

„Am stat la cămin, la seminar. Lucrez încă din clasa a X-a. Primul job l-am obținut la mine în oraș, ca ospătar. Apoi am lucrat la o fabrică de împachetat, am mai mers la diverse evenimente prin Iași, la Grand View Hotel…

Acolo au vrut să-mi facă contract full-time, dar nu am vrut, știu că pot mai mult… Și vara trecută am fost în Germania, la muncă, tot așa, într-o fabrică. Doar eu m-am dus, nu m-a însoțit nimeni.

M-am întreținut și mă întrețin de unul singur, am încercat să nu mai depind de părinți, m-am descurcat. Am vrut să plec la drum pregătit, să învăț ce e viața.

Tot eu mi-am plătit și căminul la liceu. La început costa aproximativ 300 și ceva de lei, ulterior s-a scumpit. Ajunge și la suma totală de 600-700 de lei. În cea mai mare parte, eu mi-am plătit și cantina, am știut situația de acasă și am reușit să nu le cer prea des bani.”, a spus tânărul care are rezultate foarte bune la învățătură.

Lucrează ori de câte ori are ocazia

Tânărul nu s-a ferit niciodată de muncă și a lucrat oriunde s-a ivit ocazia. În continuare, acesta are planuri mari de viitor. Deși a urmat Seminarul Teologic, Ștefan Buta aspiră la o altfel de carieră.

„Cum am timp merg la muncă. Vineri după-amiaza, în weekend… Pentru un eveniment, ca ospătar, primesc și 300-500 de lei.

Mai am un frate și două surori, cu casele lor, cu copii. Din primii bani câștigați mi-am cumpărat haine, mi-am plătit căminul, cam cu toți banii fac aceleași lucruri. Le-am luat și cadouri alor mei, de exemplu, un parfum de Ziua Mamei, astea ar fi cheltuielile. Părinții mă susțin, se bucură că sunt descurcăreț și le scot la capăt pe toate”, a menționat Ștefan Buta.

După ce primesc rezultatele la Bac doresc să lucrez o perioadă, tot ca acum, ca ospătar, și, dacă se mai fac înscrieri la postliceală, la subofițeri, la Sibiu, aș vrea să continui cu asta. Eu spun că voi avea medie mare Nu există posibilitatea să nu-l iau. Chiar m-am străduit. La Limba română am scris cât am știut și cât am putut.

Din păcate, nu am repetat foarte mult, am mers la muncă, la un local de pe Copou… Mă bazez pe ce știu de la ore. În paralel, lucrez iarăși și la o fabrică, încerc în mai multe locuri, part-time. Câteva ore fiecare zi, după-amiază, dacă apuc să lucrez, este super”, a mai precizat Ștefan Buta.

Citește și: Ce meserie a avut Andi Moisescu înainte să devină celebru. A muncit de la 17 ani