Medicii de la Administrația Națională de Aeronautică și Spațiu (NASA) fac eforturi disperate pentru a o ajuta pe astronauta Sunita Williams, care a pierdut „semnificativ” în greutate de când a ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) în luna iunie.
Fotografiile recente o arată pe călătoarea spațială de 59 de ani extrem de slăbită, cu obrajii supți și vizibil mai slabă.
„A pierdut mult în greutate”, a declarat un angajat NASA direct implicat în misiune, care a participat la mai multe briefinguri. „Nu mai are greutatea pe care o avea și acum este doar piele și os. Prin urmare, este o prioritate să o ajutăm să stabilizeze pierderea în greutate și, sperăm, să o inversăm.”
Williams și colegul său astronaut Barry Wilmore au trecut fără probleme examenele fizice înainte de misiunea spațială și trebuiau să petreacă doar opt zile pe ISS.
Cu toate acestea, naveta lor Boeing Starliner a întâmpinat defecțiuni tehnice, iar cei doi au rămas blocați în spațiu. Ca soluție, o capsulă SpaceX Crew Dragon îi va aduce înapoi pe Pământ, dar acest lucru nu este așteptat să se întâmple până în februarie.
Sejurul de opt zile s-a transformat în peste 155 de zile. Potrivit NASA, Sunita Williams, care măsoară 1,68 m, a început misiunea cu o greutate de aproximativ 63 kg.
Pe măsură ce misiunea a continuat, Williams nu a reușit să țină pasul cu dietele bogate în calorii pe care astronauții trebuie să le urmeze, a explicat sursa. Această dietă le este impusă din cauza schimbărilor în metabolism cauzate de lipsa gravitației și temperaturile scăzute, astfel că astronauții trebuie să consume de două ori mai multe calorii decât oamenii de pe Pământ.
„Trebuie să mănânce între 3.500 și 4.000 de calorii pe zi doar pentru a-și menține greutatea actuală”, a explicat angajatul NASA. „Iar când începi să rămâi în urmă, greutatea scade rapid”, așa cum s-a întâmplat în cazul astronautei.
De asemenea, trebuie să facă exerciții fizice mai mult de două ore pe zi pentru a-și menține masa musculară și densitatea osoasă, arzând și mai multe calorii.
Pe Pământ, Williams este o alergătoare pasionată, fiind prima persoană care a alergat un maraton în spațiu, participând virtual la Maratonul de la Boston pe o bandă de alergat în 2007.
Pentru a câștiga în greutate, Williams ar trebui să urmeze o dietă de până la 5.000 de calorii pe zi, comparativ cu necesarul caloric de pe Pământ, care variază între 1.600 și 2.400 de calorii, în medie, pentru a-și menține greutatea.
Conform NASA, efectele călătoriilor spațiale sunt mai severe la femei decât la bărbați, deoarece acestea pierd masa musculară într-un ritm mai rapid decât astronauții bărbați.
Confruntată cu această situație, echipa medicală a NASA a început să colaboreze cu Williams acum aproximativ o lună pentru a o ajuta să câștige în greutate, după ce imaginile cu starea ei fizică au stârnit îngrijorare la nivel global.
Cu toate acestea, NASA afirmă că nu este nevoie de îngrijorare în privința cazului lui Williams: „Toți astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale trec prin evaluări medicale de rutină”, a precizat agenția într-un comunicat. „Aceștia au chirurgi de zbor specializați care îi monitorizează și au raportat că sunt într-o stare bună de sănătate.”