Cine este preotul lui Vladimir Putin și ce face în plină pandemie. Unii se uită mirați la el

Cine este preotul lui Vladimir Putin și ce face în plină pandemie. Unii se uită mirați la el
Cine este preotul lui Vladimir Putin și ce face în plină pandemie. Unii se uită mirați la el

În timp ce bisericilor li se cere să-și închidă porțile, unul dintre prelații VIP ai regimului, survolează Rusia în private jet pentru a lupta împotriva noului coronavirus.

Cine este preotul lui Vladimir Putin și ce face în plină pandemie. Unii se uită mirați la el

Arhimandritul Ilie Nozdrin (88 de ani), aștezat într-un fotoliu din piele albă, pune o cruce de aur în dreptul hubloului avionului. Se înclină apoi și spune rugăciuni, în timp ce aparatul de zbor închiriat de autorități survolează blocurile rusești. Misiunea sa este binecuvântarea orașelor Moscova și Sankt-Petersburg, lovite de noul coronavirus. Este o situație inedită în condițiile în care guvernul a cerut Guvernul a cerut bisericilor să-și închidă porțile, spre furia a numeroși preoți.

Arhimandritul Nozdrin este una dintre figurile ecleziastice cele mai prețuite de către autorități, apropiat al președintelui Vladimir Putin. Acesta este duhovnicului patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, și fost coleg al său la Academia Teologică din Leningrad.

Arhimandritul Ilie Nozdrin este mereu cu un zâmbet pe figură, afișând însă convingeri puternice, în conformitate cu ideologia regimului. Predicile sale sunt adesea diatribe împotriva occidentului.

”Occidentalii sunt niște „zombi”, afirmă el, „care nu înțeleg nimic despre ruși (…) Inamicul vrea să ne cufunde în abisul dezastrului, al focului, al morții și al irelegiunii”, spune el. Și-și afirmă viziunea imperialistă. „Noua Rusie cu Ucraina, Belarus, Rusia Mare, toate acestea sunt același lucru”.

sursa foto: Evz
sursa foto: Evz

Cuvinte dulci, pentru urechile lui Putin

Sunt niște cuvinte dulci pentru urechile lui Putin, pentru care căderea URSS a fost „o catastrofă”, titrează Le Point. De altfel, Ilie Nozdrin și șeful Kremlinului se întâlnesc regulat, crescând și mai mult prestigiul înaltului prelat.

„Prin el, îi transmiteți președintelui informații în două zile”, menționează un consilier regional citat de Projet, un consorțiu de jurnaliști de investigație. Este o proximitate care îi folosește și lui Putin, cum este mitropolitul Tihon, despre care se spune că este duhovnicul liderului de la Kremlin.

Preotul îi primește într-un salon privat în cadrul bisericii sale aflată în Peredelkino, la 25 de kilometri de Moscova. Guvernatorii și înalții funcționari ai Kremlinului vin adesea să-i solicite anumite sfaturi. Printre acestea, amintim de două figuri ale statului: fostul ministru al Apărării, Serghei Ivanov, un prieten apropiat al lui Putin, și Viacheslav Volodin, actualul președinte al Dumei.

Se spune că arhimandritul Nozdrin trăiește modest, dispune de o gardă de corp, șofer personal și se deplasează în Rage Rover. Unii vorbesc și despre fastul cu care se înconjoară patriarhul Chiril. Cu toate acestea, în aceste zile de sărbătoare religioasă, carisma lui Ilie Nozdrin o surclasează pe cea a șefului bisericii ruse.

Urmăriți Playtech.ro și pe