Cine este Marcel Ciolacu. Cum a ajuns, de fapt, al treilea om în stat
Și-a început cariera politică în Buzău, în noiembrie 2019 a devenit noul președinte interimar al PSD, după ce Viorica Dăncilă și-a dat demisia de la conducerea partidului, iar aspectul cel mai controversat al ocupației sale este relația cu Omar Hayssam.
Cine este Marcel Ciolacu și cum a ajuns al treilea om în stat
Fiu al unui militar de carieră, comandorul în retragere Ion Ciolacu, aviator decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Marcel Ciolacu a absolvit Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București în 1995, cu toate că respectiva instituție a primit autorizare provizorie în mai 1995. Între 2008 și 2009 a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare din București, catalogat de presă drept ”fabrica de diplome pentru politicieni”. Între 2010 și 2012 a urmat un masterat în managementul sectorului public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
Drumul în sfera politică i-a început în 1990, în schimb, ca membru al Partidului Social Democrat. În cadrul formațiunii social-democrate a avut, atât la nivel local, cât și național, funcțiile de vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău (1996–2000), vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2000–2010), vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău (2000–2010) și președinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2010–2015).
După demiterea premierului Sorin Grindeanu, Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose. În septembrie 2017, a asigurat interimatul la MApN, după ce Adrian Țuțuianu a demisionat. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Dragnea, iar după încarcerarea celui din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant; post pe care Ciolacu l-a ocupat.
La o zi după înfrângerea suferită de Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, oficialul a vizitat-o personal pentru a o convinge să demisioneze de la conducerea PSD în schimbul unui loc eligibil de senator pe listele partidului la alegerile parlamentare din anul 2020. A forțat întreaga conducere pentru a putea deveni liderul interimar al partidului, și i-a și ieșit.
Controverse
- Ciolacu a fost implicat într-un scandal mediatic după ce, în luna mai a anului 2015, în presă au apărut fotografii cu acesta alături de afaceristul sirian Omar Hayssam la o partidă de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău. Au existat informații conform cărora Ciolacu a apărut pe o listă de datornici ai lui Hayssam. Mai exact, la începutul anilor 2000, sirianul l-ar fi împrumutat cu 200 de milioane de lei vechi. Ca urmare a scandalului, Victor Ponta, pe atunci premier, l-a înlăturat din funcția de consilier onorific al prim-ministrului.
- În 2009, Curtea de Conturi Buzău a constatat că firma municipalității, Urbis Serv, condusă de Ciolacu între 2007 și 2008, a încheiat ilegal un contract cu firma Mecan Construct la conducerea căreia se afla un coleg de partid, fostul consilier județean PSD Dumitru Dobrică, acuzat de ANI de conflict de interese. Municipalitatea a fost păgubită cu aproape 1,3 milioane de euro. Șeful PSD a declarat că nota Curții din Buzău a fost contestată în instanță și că a existat și un dosar de cercetare penală la DNA Ploiești. Acuzațiile față de contractul cu firma Mecan Construct au fost anchetate, finalizându-se cu neînceperea urmăririi penale față de acesta.