Turcia se pregătește de alegeri prezidențiale. Duminică, 14 mai, va avea loc primul tur, iar bătălia se va da între actualul președinte, Recep Tayyip Erdoğan, și rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului. Sondajele arată o luptă strânsă între cei doi, iar specialiștii spun că nu este exclus un tur suplimentar. Cine este Kemal Kilicdaroglu, cel care ar putea să îi ia locul lui Erdogan în primul tur de alegeri prezidențiale?
Pe mai 2023, preşedintele Recep Tayyip Erdogan se va lupta cu contracandidatul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, într-un scrutin electoral care se anunță a fi unul istoric. Erdogan este liderul turcilor de mai bine de două decenii, însă criza economică prelungită l-ar putea face să piardă în fața rivalului său, Kemal Kilicdaroglu, precizează The Guardian.
Partidul AK, cel al lui Erdogan, are rădăcini islamiste, iar ca principal aliat îl are pe MHP, un partid naţionalist. În schimb, Kilicdaroglu, supranumit „Gandhi al Turciei”, are sprijinul a cinci partide mari și susținerea kurzilor.
Cele mai multe sondaje de opinie precizează că Erdogan riscă să piardă alegerile prezidențiale și parlamentare care vor avea loc duminică. În prezent, Social-democratul conduce în sondaje cu 48%, față de 42% cât are actualul șef al statului turc.
Kemal Kilicdaroglu are 74 de ani și este de profesie economist. Înainte de a intra în politică, el a deținut poziția de funcționar public. În luna martie a acestui an, Kilicdaroglu a fost desemnat candidatul prezidenţial al alianţei de opoziţie formată din şase partide. El face parte din Partidul Republican al Poporului (CHP).
Pentru cei care nu știu, Kemal Kilicdaroglu se află de ani buni în umbra lui Erdogan, însă nu a reușit să reducă decalajul faţă de AKP în alegeri când a preluat partidul în anul 2002. Partidul Republican al Poporului a fost înființat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.
După ce a preluat partidul, Kemal Kilicdaroglu a adoptat un ton incluziv încercând să atragă alegătorii dezamăgiţi de retorica lui Erdogan şi de proasta gestionare economică percepută, promiţând prosperitate economică. Acum, suporterii lui speră să aibă o victorie în scrutinul de duminică.
Kemal Kilicdaroglu, 74 de ani, este economist de profesie și a deținut poziția de funcționar public înainte de a intra în politică. Este una dintre figurile de marcă ale Opoziției și lider al Partidului Republican al Poporului, formațiune de centru-stânga, ce promovează valorile secularismului. În cazul în care ar câștiga alegerile, Kemal Kilicdaroglu promite revenirea la democrația parlamentară și respectarea principiului separării puterilor în stat. Prezidențiabilul Opoziției a câștigat și spr…
„Punctul său forte constă în faptul că este de modă veche și asta înseamnă că, cel mai probabil, este cel mai potrivit dintre toți candidații opoziției să restabilească sistemul birocratic al Turciei și instituțiile sale,” a explicat Ahmet Kasım Han, profesor Universitatea din Beykoz.
Conform cercetării efectuate în perioada 10-11 mai pe un eșantion de 3.920 de persoane în 28 de provincii, candidatul la președinție al Alianței Națiunilor, Kemal Kılıçdaroğlu, ar avea șanse mari în fața lui Recep Tayyip Erdoğan. Așadar, în urma primului tur de alegeri, se preconizează că Kilicdaroglu ar obține 51,7% din voturi, în timp ce Erdogan ar obține doar 44,2%.
Cel de-al treilea candidat rămas în cursă, Sinan Ogan ar obține 2,8%. Cel de-al patrulea candidat, Muharrem Ince, s-a retras zilele trecute din cursa prezidențială. Retragerea lui ar semnifica o victorie pentru Kemal Kılıçdaroğlu în primul tur.
„Mă retrag din cursă. Fac acest lucru pentru patria mea”, a declarat İnce la o conferinţă de presă.
Kemal Kilicdaroglu a arătat cu degetul asupra Rusiei, pentru că s-a amestecat în cursă pentru denigrarea fostului candidat la președinție Muharrem Ince.
„Dragi prieteni ruși, sunteți în spatele invențiilor, conspirațiilor, conținutului deepfake și casetelor care au fost expuse ieri în această țară. Dacă vreți continuarea prieteniei noastre după 15 mai, luați mâinile de pe statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării și prieteniei”, a scris Kemal Kilicdaroglu.
Totodată, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50 la sută în primul tur, alegerile vor merge la un tur de scrutin pe 28 mai. La ultimele alegeri prezidenţiale din 2018, Erdogan l-a învins categoric, din primul tur, pe İnce. La vremea respectivă, Erdogan obținea 52,6% din voturi.
Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a ajuns la putere în urmă cu 20 de ani, atunci când Turcia ieșea dintr-o perioadă de inflaţie galopantă. Atunci, politicianul promitea o guvernare sănătoasă și de lungă durată. La un moment dat, Turcia s-a bucurat de o creștere economică importantă, cu o creştere a nivelului de trai pentru cei 85 de milioane de locuitori ai săi.
Până acum, Erdogan a înregistrat mai mult de zece victorii electorale şi a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat în 2016. Din păcate, alegerile prezidențiale vor avea loc într-un context economic dificil pentru turci, iar Erdogan ar putea pierde președinția. În plus, oamenii sunt revoltați pe actuala putere pentru modul în care au gestionat cutremurul din februarie, în urma căruia și-au pierdut viața aproximativ 57.355 de persoane și peste 121.700 au fost rănite.