Cine este „fantoma din Kiev” care a doborât toate avioanele de luptă rusești în a treia zi de război

Cine este „fantoma din Kiev” care a doborât toate avioanele de luptă rusești în a treia zi de război
Ce spun oamenii despre el

Un pilot militar ucrainean supranumit „Fantoma de la Kiev” de către utilizatorii rețelelor de socializare – a devenit viral, mulți susținând că pilotul a doborât mai multe avioane rusești. Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit vineri clipuri care ar arăta un avion MiG-29 care zboară pe cer deasupra mai multor orașe din Ucraina. Mulți îl numesc pe misteriosul pilot un erou și „primul as european de după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Cine este pilotul supranumit fantoma din Kiev

Dar este „Fantoma din Kiev” reală sau un erou imaginar menit să ridice moralul ucrainenilor în fața invaziei rusești?

Un as al zborului este un termen dat unui aviator militar creditat cu doborârea a cinci sau mai multe avioane inamice în lupta aeriană.

Autoritățile ucrainene nu au confirmat existența „Fantomei din Kiev”. Valerii Zaluzhnyi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat joi, într-o postare pe Facebook, că cel puțin șase avioane și două elicoptere rusești au fost distruse în prima zi de lupte.

„Vă rog ca fantoma din Kiev să fie reală”, a scris un utilizator, împărtășind un clip de nouă secunde care arată un avion de vânătoare MiG-29 care trece pe lângă ceea ce pare a fi o zonă rezidențială dintr-un oraș ucrainean.

„Implor marile media să raporteze dacă „Fantoma din Kiev” există cu adevărat – deoarece dacă este adevărat că astăzi un pilot militar ucrainean erou a doborât singur 6 avioane rusești, acest as al zborului devine imediat un simbol emoționant al rezistenței Ucrainei la crimele de război ale lui Putin”, a scris pe Twitter autorul și avocatul Seth Abramson.

Oamenii își pun speranța în pilot

Abramson a împărtășit o imagine statică care ar arăta „Fantoma din Kiev” zburând pe un vechi MiG-29, pe care a preluat-o dintr-un videoclip care circulă pe scară largă.

„Din nou, noi nu știm dacă este reală sau nu”, a precizat el.

Alții au intrat pe rețelele de socializare pentru a spune că, indiferent dacă „Fantoma din Kiev”, este reală sau nu, pilotul este „o inspirație pentru noi toți”.

„Fie ca motoarele tale să ardă fierbinte și spiritul tău să nu fie niciodată zdrobit, Fantoma din Kiev”, a comentat un utilizator de pe YouTube la un videoclip intitulat „Primul as al aviației de vânătoare din secolul 21!”. Pilotul din Ucraina face 6 morți în prima zi”.

Un alt utilizator Twitter a adăugat: „Oamenii îl numesc pe acest pilot solitar de MiG-29 „Fantoma din Kiev”. Se pare că a obținut 3-4 victorii astăzi, la mai puțin de o zi de la invazie. Dumnezeu să-l ajute”.