Constantin Răuță, românul condamnat la moarte pe vremea liderului comunist, Nicolae Ceaușescu, s-a stins din viață vineri, 12 iunie, după ce a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Ce diagnostic a primit și pentru ce a fost trimis la moarte în 1974, în paragrafele următoare.
În data de vineri, 12 iunie, Constantin Răuță, românul condamnat la moarte în timpul regimului comunist, s-a stins din viață în Statele Unite, unde locuia, suferind de o boală neiertătoare. A primit diagnosticul la sfârșitul lui noiembrie 2019, moment după care au urmat tratamente și spitalizări. În SUA, unde a locuit vreme de cca. 47 de ani, acesta a fost un respectat om de știință.
Eforturile medicilor au fost în zadar, iar după șapte luni de chin bărbatul a murit. Răuță a fost un agent DIE (serviciul de spionaj al României comuniste), fiind trimis în misiuni în străinătate, lucru care, la acea vreme, era aproape imposibil pentru cetățenii regimului.
„A acceptat numele conspirativ «Călin» și a promis ca atata timp cât se va afla în străinătate va îndeplini misiuni de spionaj pentru DIE, el fiind instruit pentru executarea unor misiuni «anti-NATO»“, potrivit wikipedia.org.
După 1973, a organizat și participat la numeroase proteste împotriva încălcării drepturilor omului în România, a fost prezent la audieri în Congresul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă, devenind figură emblematică a emigrației românești, mai precizează sursa citată.
În anul 1974, Răuță a fost condamnat la moarte pentru trădare, iar regimul dictatorului Ceaușescu a avut două tentative de a-l asasina.
În încercarea de a explica absurdul situației, Constantin Răuță declara: „L-am trădat pe Ceaușescu, nu am trădat România“. Cu toate că în 1990 pedeapsa cu moartea era abolită în țara noastră, ordinul asupra capului acestuia a fost menținut în continuare.
Lucrurile nu s-au oprit aici, iar condamnarea sa a fost reconfirmată de Instanța Supremă prin Decizia nr. 293/ianuarie 29, 2009. Pe cale de consecință, Răuță a trimis cazul său la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) „pentru încălcarea dreptului la viață, la libertate, la avere, la un proces echitabil, nu doar de către justiția română comunistă, dar și de cea post-decembristă“.