Cine este considerat ‘arhitectul’ lui Vladimir Putin. El e omul din umbră în planul invadării Ucrainei

de: Ștefan R. Apostol
15 03. 2022

Multă lume și-a pus întrebarea cine se află în spatele strategiei din aceste zile de a invada Ucraina. Unii spun că totul ar fi fost ideea lui Putin. Alții dau vina pe cu totul altcineva, un personaj considerat a fi al doilea cel mai puternic om din Rusia. Numele lui este Nikolai Patrușev, fost șef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul KGB-ului. Este cel care l-ar fi descoperit pe tânărul Putin și adus în rândurile KGB-ului.

Nikolai Patrușev, al doilea cel mai puternic om din Rusia

La ședința de urgență a Consiliului de Securitate al Rusie, Nikolai Patrușev era cel care declara „Scopul lor concret este de a distruge Federația Rusă”. Era 21 februarie, iar Putin adunase elita politică și militară a Rusiei în strălucitoarea Sală Sfânta Ecaterina de la Kremlin pentru a aproba decizia sa de a recunoaște cele două autoproclamate republici populare din regiunea Donbas din estul Ucrainei, Luhansk și Donețk, ca state suverane.

Nikolai Patrușev a petrecut puțin timp vorbind despre Ucraina, având de fapt în vizor SUA. Patrușev avertizase deja, într-un discurs anterior, că Rusia va trage SUA la răspundere pentru toate problemele sale. Al doilea cel mai puternic om al Rusiei și-a canalizat deceniile de pregătire KGB în acest nou conflict. Pentru el, glavnîi protivnik, principalul adversar, nu a dispărut niciodată.

Citește și: Vladimir Putin, pregătit să folosească armele chimice? Avertismentul înfricoșător făcut în miezul nopții

Cine este Patrușev

Nikolai Patrușev s-a născut în iunie 1951, cu doar câteva luni înaintea lui Putin, și provine dintr-o familie de militari. Părinții săi au supraviețuit blocadei naziste și au decis să își construiască o nouă viață în Leningrad după încheierea războiului.

Spre deosebire de Putin, care a crescut ca unic copil, Patrușev a avut un frate mai mare care s-a născut în 1945, Victor. Familia a locuit într-un apartament comun la doar câteva străzi distanță de Palatul Yusupov. Copilăria sovietică a tânărului Patrușev a fost bântuită de ecourile trecutului imperial scandalos al Rusiei.

Liceul pe care Patrușev l-a urmat a devenit un loc de luat în seamă în biografiile ulterioare ale principalilor asociați ai lui Putin. Printre colegii săi de clasă s-au numărat Boris Grizlov, fost ministru de interne și președinte al Dumei, camera inferioară a Parlamentului rus.

L-a avut coleg și pe Serghei Smirnov, care a fost mult timp director adjunct principal al FSB. Grizlov continuă să joace un rol important în procesul de luare a deciziilor în materie de politică externă a Rusiei, în calitate de actual ambasador în Belarus și de membru al delegației Rusiei în cadrul negocierilor în curs cu Ucraina.

Patrușev a absolvit Institutul de Construcții Navale din Leningrad cu o diplomă de inginer. Primea și o certificare pe care o împarte cu actualii șefi ai serviciilor de securitate și de informații ale statului rus. Este vorba de Alexander Bortnikov, directorul FSB, și Serghei Narîșkin, directorul SVR, serviciul de informații externe al Rusiei.

„Era diferit de alți ofițeri KGB”

Deși nu a fost coleg de clasă cu Putin, Bortnikov sau Narîșkin, i-a întâlnit ceva mai târziu, probabil într-unul dintre birourile cu ferestre mari din sediul KGB din Leningrad, care se afla la mică distanță de apartamentul său din copilărie.

Oleg Kalugin, cetățean american naturalizat și fost general KGB devenit critic, l-a cunoscut cândva bine pe Patrușev.

„Îl cunoșteam foarte bine de multă vreme. A fost asistentul meu în Leningrad. Era diferit de alți ofițeri KGB prin faptul că nu a urmat niciodată orbește ordinele superiorilor săi.”, a declarat Kalugin într-un interviu acordat în 2012 jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon.

Potrivit lui Kalugin, Patrușev și-a abordat munca cu un fel de „preocupare umanitară” pentru toți cei implicați. El nu era un aplicator rigid al regulilor comuniste.

Nikolai Patrușev a făcut serviciul de securitate al statului și mai puternic

Poziția lui Patrușev i-a permis să studieze potențialul de resurse umane din rândurile FSB și să direcționeze fluxul acestora. El a avut un rol esențial în aducerea la Moscova a foștilor săi colegi din KGB de la direcția regională din Sankt Petersburg. Unul dintre acești colegi a fost nimeni altul decât Putin.

S-ar putea foarte bine ca Patrușev să fi fost cel care l-a „descoperit” pe Putin, spun analiștii occidentali. Încă de la începutul carierei sale politice, Putin a recunoscut statutul înalt al lui Patrușev în ierarhia puterii de la Kremlin. De-a lungul timpului, el l-a numit pe Patrușev în poziții care sunt, de fapt, roluri de al doilea la comandă.

De exemplu, atunci când președintele de atunci, Boris Elțîn, l-a numit pe Putin în funcția de prim-ministru în 1999, Putin l-a recomandat pe Patrușev pentru a-i succeda în funcția de director al FSB. Anunțând numirea acestuia la o conferință de presă din 18 august 1999, Putin a glumit: „Colonelul Putin renunță la post”, la care Patrușev, oarecum incomod, a răspuns: „Generalul colonel Patrușev primește postul”. De asemenea, Putin a remarcat la acea vreme că „va face serviciul de securitate al statului și mai puternic”.

Atentatele de la Moscova îl aduc în fața reflectoarelor

Cuvintele lui Vladimir Putin au fost curând testate în urma unei serii de explozii îngrozitoare în septembrie 1999 la clădiri de apartamente din Moscova și din două orașe de provincie, care s-au soldat cu peste 300 de morți și 1.000 de răniți. Putin și Patrușev s-au grăbit să dea vina pe liderii separatiști ceceni, deși multe întrebări au rămas nerezolvate până în prezent.

Guvernul lui Putin a folosit atentatele din apartamente ca pretext pentru a redeschide conflictul din Cecenia, ceea ce a dus la escaladarea radicală a violenței în republica separatistă și în regiunile învecinate. Acesta a fost al doilea război cecen al Rusiei în mai puțin de un deceniu.

Cu toate acestea, spre deosebire de primul, de data aceasta, forțele militare rusești și forțele speciale de securitate ale statului, inclusiv FSB, și-au atins obiectivele majore. Războiul a ajutat la restabilirea prestigiului reputațional al FSB, iar Patrușev a fost salutat de presa de stat rusă ca fiind administratorul hotărât ale cărui decizii și politici au făcut Rusia mai sigură.

Patrușev a profitat de lumina reflectoarelor mediatice

Patrușev a profitat de lumina reflectoarelor mediatice plasându-i pe ofițerii FSB pe un piedestal ca noua nobilime însărcinată cu guvernare a Rusiei în spiritul sacrificiului de sine și de dragul gloriei mai mari a țării.

Într-un interviu acordat la 20 decembrie 2000 cotidianului Komsomolskaia Pravda, Patrușev a vorbit pe larg despre ofițerii FSB nominalizați pentru a primi cele mai înalte distincții de stat.

„Analiști intelectuali de înaltă ținută, soldați cu umeri largi și experimentați din forțele speciale, tehnicieni de bombe silențioși, investigatori disciplinați, ofițeri de contrainformații calmi …

În exterior sunt diferiți, dar există o trăsătură importantă care îi unește pe toți – sunt oameni care vor să servească [patria lor]. Dacă vreți, [ei sunt] noua nobilime modernă.”, spunea Niklai Patrușev.

Steaua lui Patrușev a continuat să crească

Cu toate acestea, steaua lui Patrușev a continuat să crească în orizontul politic al Rusiei. Deși rudele victimelor din asediul de la Beslan au cerut cu înflăcărare demisia sa, Patrușev a avut binecuvântarea lui Putin pentru a rămâne la conducerea FSB.

Influența ideologică a lui Patrușev asupra lui Putin a devenit tot mai evidentă în timp. În timp ce Putin încă mai îmbrățișa unele elemente ale unei viziuni liberale asupra lumii la mijlocul anilor 2000, Patrușev și-a semnalat în mod clar preferința pentru ceea ce el numea valori tradiționale încă din anul 2000.

Aceste valori au ca premisă crearea unei lumi în care sfera de influență a Rusiei s-ar extinde dramatic, la care Patrușev a făcut referire în numeroase interviuri acordate presei de stat ruse de-a lungul anilor.

Citește și: Volodimir Zelenski îl face knockout pe Vladimir Putin. Ce au ajuns să facă trupele rusești pe câmpul de luptă: „Nu şi-au putut imagina un astfel de coşmar”

Patrușev, „artizanul” invaziei în Ucraina?

Punctul culminant al agitației publice și din culise a lui Patrușev de zeci de ani împotriva lumii occidentale este invazia în curs a Rusiei în Ucraina. În lunile care au precedat invazia, Patrușev și-a amplificat teoriile conspirației antiamericane la cel mai înalt nivel, încercând să ofere o justificare pentru activitățile Rusiei.

În septembrie 2021, la postul de stat Radio Sputnik, el a afirmat că SUA desfășura un război biologic secret împotriva cetățenilor din fostele republici sovietice.

„Laboratoarele biologice deschise de Washington … reprezintă o amenințare pentru sănătatea a zeci de milioane de oameni.”, decalra oficialul rus.

În noiembrie 2021, el a declarat că „apariția virușilor mortali și a pandemiilor este cauzată de experimentele de laborator cu agenți patogeni”, lăsând să se înțeleagă că laboratoarele occidentale pe care le menționase în septembrie erau de vină.

Potrivit lui Patrușev, unele dintre aceste laboratoare funcționau în Ucraina și el a părut să sugereze că activitatea lor trebuie oprită indiferent de costuri.

În același timp, a lansat, de asemenea, o teorie a conspirației împotriva utilizării energiei regenerabile, pe care națiunile occidentale o consideră fundamentală pentru politicile economice și de mediu durabile și prietenoase cu clima în următoarele decenii.

„Vor să își reconstruiască imperiul”

Patrușev a susținut că aceste surse „nu sunt pe deplin sigure pentru mediu și, în unele cazuri, au un impact negativ asupra naturii însăși”. Cea mai sănătoasă alegere pentru lume, afirmă Patrușev, este să continue să cumpere petrol și gaze rusești.

În plus, a mai făcut o serie de afirmații geopolitice senzaționaliste menite să dezinformeze publicul internațional cu privire la echilibrul global al puterii. În septembrie 2021, el a afirmat că asistăm la resurgența Imperiului Britanic.

Sub conceptul de Marea Britanie globală britanicii vor să își reconstruiască imperiul folosind vechile lor metode”, spune Patrușev care a insistat, de asemenea, că grupul celor șapte națiuni industriale de top și-a pierdut semnificația și că acum este doar un club de discuții.

„SUA dorește să provoace prăbușirea Rusiei”

Poate cea mai bizară dintre toate teoriile conspirației recente ale lui Patrușev a fost acuzația sa că Occidentul îi face pe ucraineni săraci și lipsiți de putere. Având în vedere evenimentele în curs de desfășurare din Ucraina, aceasta sună ca o negare deosebit de brutală a adevărului.

Afirmația lui Patrușev din 21 februarie, potrivit căreia SUA dorește să provoace prăbușirea Rusiei, a fost reluată de șeful serviciilor de informații externe ruse, Narîșkin, la 3 martie, la o săptămână după ce a început invazia.

„Occidentul nu vrea doar să încercuiască Rusia cu o nouă Cortină de Fier, ci să o distrugă complet”, a spus el într-o declarație publicată inițial pe site-ul oficial al SVR.

Aceasta a devenit convingerea de bază în rândul cohortei KGB-ului lui Putin de la Kremlin. Radicalizați până în măduva oaselor de teoriile conspirației antioccidentale ale lui Patrușev, nu se vor opri de la nimic pentru a-și atinge obiectivul de a reface nu doar Ucraina, ci și Europa și restul lumii, în conformitate cu valorile lor tradiționale de control radical, supraveghere perpetuă și masculinitate toxică, sunt de părere analiștii geopolitici occidentali.

Occidentul trebuie să-l creadă pe Patrușev pe cuvânt și să se pregătească să contracareze cele mai rele impulsuri ale KGB-ului său. Acest lucru va necesita o gândire în afara cutiei. S-ar putea să nu fie în joc doar supraviețuirea Rusiei.