Cine este Alina Șerban, actrița de etnie romă de la Cannes. ”Ce e țiganco? Ce e cu tine?”

Cine este Alina Șerban, actrița de etnie romă de la Cannes

Cine este Alina Șerban, actrița de etnie romă de la Cannes, care adună sticle goale să aibă cu ce să facă focul în casă. Povestea dureroară a artistei.

Cine este actrița de etnie romă de la Cannes, Alina Șerban ?

Actrița Alina Șerban a participat recent la Cannes cu filmul ”Singură la nunta mea”, care a intrat în competiția ACID. Ea a jucat rolul principal în acest film. Ea însăți este regizorul peliculei și, mai mult, este prima femeie de origine romă care scrie și joacă piese cu mesaje socio-politice, dar și prima femeie regizor care a ajuns cu piesa sa manifest, ”Marea rușine”, să joace pe scena teatrului de stat, Excelsior. În spatele artei pe care o aduce în fața oamenilor se află și o poveste care ar putea sparge timpane și suflete. Actrița adună sticle goale să aibă cu ce să facă focul în casă, și-a pierdut tatăl, iar mama ei a fost închisă.

Cine este Alina Șerban, actrița de etnie romă de la Cannes. ”Ce e țiganco? Ce e cu tine?”
Actrița Alina Șerban

„Sunt născută în Bucureşti, într-o familie de romi, însă fratele meu are un alt tată şi el are părinţi de natură mixtă. Şi cred că sunt mulţi aşa. Dacă facem un test ADN, am afla că mulţi dintre noi suntem avem sânge amestecat. Eu am aflat de mică faptul că tata vine dintr-o familie tradiţională de romi, iar mama era mai emancipată. Erau foarte diferiţi unul de altul”, a povestit pentru life.ro.

”Nu aș spune că asta e o problemă…”

Întrebată cum a reușit să evolueze și dacă există prejudecata că romii, din cauza sărăciei și a lipsei de voință nu reușesc în viață, Alina a răspuns: „Nu aş spune că asta e o problemă de etnie. Cred că e o problemă pe plan naţional. Există acum foarte mulţi oameni săraci. Vorbim de generaţii care nu au avut acces la educaţie, din punctul de vedere al resurselor, ca şi alţii. Unui copil dintr-o familie săracă îi este mult mai greu să ajungă la facultate.

El se întoarce acasă şi nu are cu cine să facă temele, lui îi este foame în bancă. Noi ne-am născut fără să fim motivaţi. Dacă nu exista mama aceea care să-ţi spună că trebuie să înveţi, nu cred că tu ţi-ai fi făcut de bună voie temele în clasa I”, a mai povestit actrița, pentru aceeași publicație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI