10 mart. 2021 | 13:18

Cine e scutit de impozitul pe venit din chirii. Condiția pe care acești români trebuie să o îndeplinească

Știri generale
Cine e scutit de impozitul pe venit din chirii. Condiția pe care acești români trebuie să o îndeplinească
Scade impozitul pe venit din chirii

Pentru românii care au avut venituri din chirii, anul 2020, a fost unul cu șuișuri și coborâșuri. Mulți s-au bazat pe aceste venituri, dar restricțiile de izolare i-au făcut pe mulți, majoritatea studenți, să se întoarcă acasă. Astfel banii proveniți din această sursă de venit a scăzut. Cu toate astea ANAF anunță scutiri la impozitul pe venitul din chirii plătit de contribuabili, pe aceste venituri, dacă au îndeplinit anumite condiții.

Scade impozitul pe venit din chirii

Anul 2020 a fost unul greu și pentru românii care au venituri din chirii. ANAF vine în întâmpinarea acestora anunțând că scade impozitul pe venitul din chirii, dar numai în anumite condiții. Principala condiție pentru a plăti mai puțin este să fi micșorat contractele cu cel puțin 30% față de valoarea contractului avut în anul precedent, conform legislației în vigoare, și anume Legii 62/2020.

”Pentru veniturile de acest tip obţinute începând din luna martie 2020, contribuabilul este scutit de impozit pe venit. Este scutit dacă a redus valoarea lunară a contractului de închiriere cu cel puţin 30% faţă de luna februarie 2020. În acest caz, valoarea redusă a veniturilor din chirii nu se ia în calcul nici la determinarea plafonului pentru CASS.

Facilitatea este valabilă pentru perioada în care a fost redusă valoarea contractului de închiriere (demonstrată printr-un act adiţional la contractul de închiriere), dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.”, se spune în comunicatul ANAF.

Impozitul pe venitul din chirii se taxează ca orice alt venit

Deși puțin probabil de crezut, dar conform legislației financiare în vigoare, veniturile provenite din chirii sunt impozitate ca orice alt venit. Indiferent de suma încasată, prin contract, impozitul pe venitul din chirii trebuie plătit de contribuabili, ca la orice alt venit. Veniturie din chirii se declară la ANAF prin completarea unui formular special pentru acest gen de procedură.

”Veniturile obţinute de persoanele fizice din chirii din România sunt considerate impozabile, astfel că cel care le încasează este obligat să le declare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin intermediul declaraţiei unice, şi să plătească obligaţiile fiscale aferente. În principiu, obligaţii similare se aplică şi în cazul rezidenţilor fiscali români care obţin venituri din chirii din străinătate.”

Conform legislației există și un calcul pentru impozitul pe venitul din chirii ce trebuie plătit contribuabili către ANAF, pentru anul 2021, după cum urmează, luând în calcul o valoare contractuală de 2.000 de lei, ca exemplu:

  1. Chiria bruta incasata pe un an: 2000 lei * 12 = 24000 lei
  2. Suma supusa impozitarii: 24000 lei * 60/100 = 14400 lei
  3. Impozitul pe venit datorat: 14400 lei * 10/100 = 1440 lei ->120 lei pe lună
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
A murit un cunoscut milionar român. Om de afaceri controversat
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Ungurii voiau să îngenuncheze Transilvania. Ce plănuia Ungaria în inima României
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
PENSIILE se MAJOREAZĂ din NOU de la 1 IANUARIE! BOLOȘ a anunțat: FONDURILE au FOST ASIGURATE
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro