16 sept. 2021 | 09:18

Cine e Gheorghe Ștefan ”Pinalti”, condamnat în dosarul Giga TV alături de Viorel Hrebenciuc

Politică
Cine e Gheorghe Ștefan ”Pinalti”, condamnat în dosarul Giga TV alături de Viorel Hrebenciuc
Gheorghe Ștefan, primar, președinte de club și recidivist

Pentru microbiști numele lui Gheorghe Ștefan este legat de echipa de fotbal din Piatra Neamț. Președintele de onoare al Ceahlăului, cunoscut și sub numele de „Pinalti” a fost în centrul mai multor scandaluri în fotbal și nu numai. În 2014, primarul din Piatra Neamț era arestat într-unul din cele mai răsunătoare dosare, dosarul „Microsoft”.

Gheorghe Ștefan, primar, președinte de club și recidivist

La începutul anilor 90, cel ce avea să devină primarul orașului Pitra Neamț, intra în fotbalul românesc, devenind președinte de onoare al echipei locale. Dar înainte de asta, celebrul „Pinalti” fusese profesor de Utilaje grele. Gheorghe Ștefan, conform CV-ului acestuia, terminase  Facultatea de Mecanică.

Averea acestuia, spun sursele, este una cu multe semne de întrebare, Ștefan povestind la un moment dat că ar fi primit de la un unchi 10.000 de dolari pentru a-și porni primele afaceri. Tot Gheorghe Ștefan spunea că, după moartea unchiului, acesta primește ca moștenire întreaga avere a defunctului, având astfel capital pentru afacerile sale ulterioare.

În ciuda performanțelor sale notabile, Ceahlăul a fost o echipă foarte controversată în acea perioadă, în special datorită președintelui său, Gheorghe Ștefan, persoana de care se leagă cele mai înalte performanțe ale fotbalului de la Piatra Neamț. Gheorghe Ștefan,  poreclit „Pinalti”,  a fost  în mod repetat acuzat că a fost împreună cu Jean „Tata Jean” Pădureanu, președintele clubului Gloria Bistrița, tatăl „Cooperativei de fotbal”, un grup de echipe cunoscut pentru meciuri trucate în anii ’90.

Primarul mogul în Piatra Neamț

În 2004 Gheorghe Ștefan, membru al PDL, candidează la funcția de primar al orașului Piatra Neamț, mandat pe care îl va duce timp de 10 ani, până în 2014. În afară de mandatul de primar, și funcția de președinte al echipei Ceahlăul Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan a avut și câteva afaceri în zonă.

Prin intermediul unei firme conduse de fiica sa, „Pinalti” avea un post de televiziune local și un post de radio local, pe care le vinde în 2011. Informațiile vremii vorbesc de contracte făcute de firma controlată de „Pinalti” cu Primăria din Piatra Neamț, sumele ridicându-se la 218.000 de lei, iar numărul contractelor încheiate ridicându-se la 194.

Cei doi copii ai mogulului Gheorghe Ștefan, Giorgiana, de 44 de ani, nu mai locuiește în România, având reședința în Nisa, iar fiul, Gabriel, astăzi în vârstă de 40 de ani, este cunoscut în oraș ca un afacerist în domeniul energiei electrice.

„Pinalti” și dosarul „Microsoft”

Prima condamnare notabilă a fostului primar vine în 2014, într-unul din cele mai notorii dosare instrumentate de DNA. Alături de fostul ministru al comunicațiilor Gabriel Sandu, Dinu Pescariu și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, Gheorghe Ștefan avea să fie arestat și ulterior acuzat în acest dosar, pentru spărale de bani și trafic de influență.

Procurorii DNA declarau la acel moment, 2014, că primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, ar fi dat numai el suma de 3 milioane de euro ca șpagă pentru un pachet de licențe Microsoft. După doi ani de procese și înfățișări în instanță, Gheorghe Ștefan era încarcerat pentru 6 ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Ștefan, Giga TV și Viorel Hrebenciuc

După scandalul cu meciurile trucate și dosarul „Microsoft”, unde fusese condamnat la 6 ani de închisoare, ai crede că Gheorghe Ștefan s-ar fi potolit. Dimpotrivă, afacerile i-au mers în cotinuare și, din spirit antreprenorial, deschide un nou post TV. Momentul este tot 2014, iar după mai multe tergiversări și depășiri a termenelor date de CNA pentru emisie, instituția decide să retragă licența postului.

Deși nu a recunoscut că ar fi fost apropiați, numele lui Viorel Hrebenciuc și cel al lui Gheorghe Ștefan apar înt dosarul instrumentat de DNA. În acest caz, atât deputatul PSD, cât și fostul primar din Piatra Neamț, erau acuzați de trafic de influență și foloase materiale necuvenite.

Concret, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc intervine în problema licenței Giga TV la CNA prin intermediul a două persoane din CA-ul instituției. Narcisa Iorga, membru CNA, și Laura Georgescu, care deținea funcția de președinte al CNA.

După doi ani „Pinalti” primește sentința definitivă

Dosarul ajunge în instanță și în 2019 toți patru primesc sentințe de 3, respectiv 4 ani de închisoare, decizia nefiind una definitivă. După recursul făcut de avocați, au mai durat doi ani până la sentința definitivă, dată pe 25 iunie anul curent. Magistrații de la Curtea de Apel București au dat sentințele definitive, după cum urmează:

  • Viorel Hrebenciuc – 3 ani de închisoare cu executare,
  • Gheorghe Ștefan – majorarea pedepsei de la 3 ani şi 9 luni închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare,
  • Narcisa Iorga, fost membru CNA – 3 ani de închisoare cu suspendare,
  • Laura Georgescu, fost șef CNA – 4 ani şi 4 luni de închisoare.

 

Gheorghe Ștefan avea să fie ridicat, din nou, de polițiști și dus către Penitenciarul Brăila, unde va sta în spatele gratiilor pentru următorii 4 ani. La momentul arestării, Gheorghe Ștefan declara: „Sunt foarte în regulă, ce să fac? Asta-i justiția, o respect. E a patra oară când intru, cunosc regulile în penitenciar”.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro