Cine e bărbatul care pilota avionul MiG-21 prăbușit lângă Reghin. Andrei Criste are 37 de ani

Cine e bărbatul care pilota avionul MiG-21 prăbușit lângă Reghin. Andrei Criste are 37 de ani
Andrei Criste, supraviețuitorul accidentului aviatic

O nouă tragedie ar fi putut avea loc astăzi. În jurul orei 14:30 un MIG-21 Lancer s-a prăbușit la Reghin. Primele informații spun că avionul MIG-21 Lancer decolase de la  Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. După decolare se pare că a apărut o defecțiune tehnică la aparatul de zbor. Pilotul Andrei Criste, de 37 de ani, a reușit să se catapulteze.

Un MIG-21 Lancer s-a prăbușit la Reghin

O nou situație dramatică a avut loc astăzi la Reghin. Din păcate un noua vion militar s-a prăbușit, în urma unor defecțiuni tehnice, cel puți așa se presupune momentan. Spre noorocul pilotului, acesta a reușit să se cataulteze la timp, ulterior fiind transportat de SMURD la spitalul din Târgu Mureș. În comunicatul dat de MApN datele au fost confirmate, dar se așteaptă o anchetă asupra aparatului MIG-21 Lancer pentru a vedea care au fost de fapt probemele.

”Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă. Este conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului. O aeronavă MIG-21 Lancer din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14:30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații. O comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului. Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile.”, se spune în comunicatul MApN.

Andrei Criste, supraviețuitorul accidentului aviatic

Pilotul, sublocotenentul Adrei Criste, este în vârstă de 37 de ani și s-a născut în Cluj, în noiembrie 1984. Este absolvent al Academiei de Studii Aeriene din Grecia. În momentul de față deține funcția de Ofiţer la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Boboc, din județul Buzău.

Pentru tânărul Andrei Criste aventura de pilot a început în ultimul an de liceu, când și-a dat seama că asta vrea să facă. Absolvent al Liceului Militar de la Câmpulung Moldovenesc, în clasa a XII-a Andrei Criste decide că vrea să devină pilot. Astfel că, după liceu, urmează susținerea testelor de aptitudini obligatorii pentru cei care doresc să intre în Forţele Aeriene.

Testele, trecute cu brio, l-au trimis către Academia „Henry Coandă” de la Braşov. Cantonat aici Andrei Criste află de Academia de Studii Aeriene din Grecia, o instituție similară celei din Brașov. Decide să plece în Grecia unde avea să dea din nou alte teste, dar în limba engleză. Trece examenele și este admis la Academia din Grecia, unde în mai puțin de un an avea să învețe și limba greacă.

În următorii patru ani învață toate tainele zborului, devenind ulterior pilotul care și-a dorit să fie. Până acum Andrei Criste a acumulat peste 170 de ore de zbor pe avioanele de la Academia din Grecia, similare cu cele de școală din România.

Vine anul absolvirii, 2008, an în care revine în România și intră în cadrul forțelor de aviație de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Boboc, din județul Buzău, cu grad de sublocotenent.

”Nu mi-a fost greu. Nu am fost nevoit să mă adaptez pentru că nu eram străin de armata din România. A fost o reacomodare. Petrecusem deja patru ani în liceul militar” povesteşte Andrei Criste despre revenirea în țară.

Până la incidentul de astăzi, Andrei Criste a mai zburat pe MIG-21 Lancer și nu a avut astfel de probleme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI