Cine câștigă alegerile prezindențiale din România, conform unui sondaj IMAS

Cu câteva săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale din România, au apărut online rezultatele unui sondaj IMAS pe marginea subiectului, realizat la comanda Europa FM.

În cazul în care votul tău este influențat de voința majorității, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminică, ar trebui să votezi cu Klaus Iohannis. Conform studiului sintetizat în grafiul de mai jos, actualul președinte se bucură de susținere din partea a 45,3% dintre români. Pe locul al doilea între opțiunile românilor se află Mircea Diaconu, cu 16,6% dintre voturi. Poziția a treia în clasament este ocupată de Dan Barna, cotat de IMAS cu 14,2% dintre voturi.

Fanii lui Viorica Dăncilă vor fi dezamăgiți să afle că doar 12,4% dintre români și-o doresc în fruntea statului. Din păcate, nu a reușit să intre în top 3 între preferințele românilor și este puțin probabil să se mai schimbe ceva până la alegeri. Theodor Paleologu, reprezentantul PMP la alegeri, este însă mai jos decât Dăncilă. El are doar 7,7% dintre voturile celor chestionați pe marginea acestui subiect.

klaus iohannis sondaj

Referitor la eventuale alegeri europarlamentare, PNL rămâne favoritul publicului. Aparent, 27,7% dintre români sunt încântați de perspectiva unui guvern condus de liberalii lui Ludovic Orban. PSD ocupă poziția a doua în topul preferințelor cu 19,5% dintre voturi, urmat de USR cu 17,9%.

Este interesant de analizat diferența dintre numărul celor care ar vota cu PSD la parlamentare și cei care ar vota cu Dăncilă la prezidențiale. Din câte se pare, nu toți PSD-iștii sunt încântați de perspectiva de a o avea pe Viorica în fruntea țării.

Pe locul 4, dar la distanță considerabilă, se află parlamentarii Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, cu 9.1%, urmat de ALDE, cu 6,2%. Formațiunea condusă de Dacian Cioloș – PLUS este creditată cu 5.7% în intențiile de vot, UDMR cu 5,3%.

Sondajul aflat în spatele cifrelor de mai sus a fost realizat în perioada 9-28 august 2019 pe un eșantion reprezentativ de 1010 persoane cu vârsta de peste 18 ani. Marja de eroare specificată pentru acest sondaj este de +/- 3 procente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI