20 mai 2024 | 23:00

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena. Rolul important avut de cei doi în istoria creştinismului

Diverse
Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena. Rolul important avut de cei doi în istoria creştinismului
Tot ce trebuie să ştie creştinii despre 21 mai. Cine au fot Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Este considerată una dintre cele mai mari sărbători ale creştinismului şi o sărbătorim în fiecare an pe 21 mai. Puţini credincioşi au habar, însă, cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena şi ce rol important au avut cei doi în istoria creştinismului.

Sărbătoare mare pe 21 mai. Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena

În fiecare an, pe 21 mai, toţi ortodocșii ii prăznuiesc pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi în calendar, însă puţini sunt cei care chiar ştiu cine au fost de fapt Sfinții Împărați Constantin și Elena. Rolul lor în istoria creştinismului a fost unul vital: răspândirea și consolidarea credinței creștine în Imperiul Roman.

Sfântul Constantin cel Mare (născut în 272) a fost primul împărat roman care a adoptat creștinismul și a avut un impact semnificativ asupra istoriei Bisericii. A devenit împărat în anul 306, iar domnia sa a marcat o transformare crucială pentru creștinism. Înaintea bătăliei de la Podul Milvius în 312, Constantin a avut o viziune a crucii pe cer cu inscripția „În hoc signo vinces” (Prin acest semn vei învinge), care l-a convins să-și pună armata sub protecția Dumnezeului creștin. Victoria sa a consolidat poziția sa de lider și a marcat începutul sprijinului său pentru creștinism.

CITEŞTE ŞI Ce se face de Sfinții Constantin și Elena pentru noroc și bunăstare. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Unul dintre cele mai semnificative acte ale lui Constantin a fost convocarea Primului Sinod de la Niceea în 325, care a avut ca scop clarificarea dogmelor creștine și combaterea ereziilor, precum arianismul. Sinodul a dus la formularea Crezului de la Niceea, care a devenit fundamentul credinței creștine.

Constantin a emis Edictul de la Milano în 313, care a legalizat creștinismul și a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor. El a fondat, de asemenea, orașul Constantinopol (astăzi Istanbul) în 330, care a devenit un centru major al creștinătății.

Cine a fost Elena şi ce rol a avut în creştinism. Ce a construit

Sfânta Elena, mama lui Constantin, a avut un rol special în propagarea credinței creștine. Născută în jurul anului 248, ea a fost o femeie de o credință profundă. După convertirea fiului său la creștinism, aceasta a devenit o mare susținătoare a Bisericii și a întreprins o călătorie în Țara Sfântă între anii 326-328. Acolo, conform tradiției, ea a descoperit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, cunoscută sub numele de „Crucea Sfântă”.

Elena a construit numeroase biserici în locuri sfinte, inclusiv Biserica Nașterii în Betleem și Biserica Sfântului Mormânt în Ierusalim. Eforturile ei au contribuit la transformarea Țării Sfinte într-un centru de pelerinaj creștin și au consolidat legătura dintre creștinism și locurile istorice asociate cu viața lui Iisus.

Aşadar, Sfinții Constantin și Elena, prăznuiţi pe 21 mai în fiecare an, sunt considerați apărători ai credinței și modele de devotament religios. Viața și faptele lor au avut un impact durabil asupra creștinismului și culturii occidentale, iar influența lor continuă să fie recunoscută și venerată în întreaga lume creștină.

CITEŞTE ŞI Ce se dă de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Credincioșii respectă anual acest obicei

Este important ca în această zi de mare sărbătoare, unul dintre membrii familiei să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine pentru sănătate și belşug în casă. Tot în această zi, este interzis să se muncească, să se spele sau să se facă ordine şi curăţenie.