Pe data de 20 iulie, credincioșii de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie. Este una dintre cele mai importante sărbători din luna iulie și este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. Cine a fost Sfântul Ilie și ce tradiții și obiceiuri sunt respectate în această zi, aflați în rândurile următoare.
Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament și este considerat făcător de minuni, aducător de ploi și ocrotitor al recoltelor. În credința populară, Sfântul Ilie este cunoscut ca fiind un Sfânt drept, mereu drept și bun la suflet.
Cu toate acestea, a fost ispitit de diavol spre a-și ucide părinții. Recunoscându-și greșeala, Sfântul a cerut iertare și a reușit să se căiască, iar Dumnezeu i-a oferit puterea necesară de a lupta împotriva demonilor și a răului.
Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu i-a oferit Sfântului un car mare tras de cai albi, lucru care l-a făcut puternic în fața diavolului și a ispitelor venite din partea acestuia. Sfântul Ilie a primit o putere nemaivăzută pe care a folosit-o pentru a se lupta cu demonii.
Citește și: Când este Sfântul Ilie în 2023? Pe ce dată pică?
Se spune că, atunci când fulgeră și tună, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Acolo unde lovește fulgerul, este ascuns un demon, iar Sfântul Ilie coboară pe pământ pentru a se lupta cu el. O superstiție spune că tunetele sunt provocate de către roțile carului și de viteza cu care se deplasează trăsura.
În dimineața de Sfântul Ilie, sătenii culeg plante de leac, în special busuioc, pe care le pun la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Tot în această zi se culeg și plante întrebuințate la vrăji și farmece.
În trecut, în ajunul zilei de 20 iulie, fetele nemăritate se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau și se tăvăleau prin cultură. Apoi se îmbrăcau și plecau acasă. Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri și frumoși. Dacă visau, în schimb, cânepă uscată, se credea că se vor căsători cu oameni bătrâni.
De Sfântul Ilie nu se lucrează. Potrivit tradițiilor, cei care lucrează în această zi îl vor supăra pe Sfânt, iar acesta va arunca cu fulgere asupra recoltelor. Dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie 2023. Ce este bine să ai neapărat în casă pentru noroc și sănătate
„Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.
Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate, și cu Atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne îndepărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun. Să mijlocești pentru noi Sfinte Ilie să fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri. Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii. Ne rugăm ție, Prorocule Făcător de Minuni, să-i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre, pe cei care nu țin seamă de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului. Amin!”.