Cine a fost Regina Elisabeta a II-a. Povestea unui simbol
Cine a fost Regina Elisabeta a II-a. Elisabeth Alexandra Mary s-a născut pe data de 21 aprilie 1926 și este cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Din păcate, Regina a decedat la vârsta de 96 de ani, la moșia ei din Scoția, acolo unde și-a petrecut o mare parte a verii, după cei 70 de ani de domnie. Regina a ajuns pe tron în anul 1952.
Biografie. Cine a fost Regina Elisabeta a II-a
Elisabeth Alexandra Mary a fost primul copil al regelui George al VI-lea. Mama s-a provenea dintr-o străveche familie nobiliară. Chiar și în trecut, aceasta deținea vaste domenii din Scoția. Prințesa Elisabeta a fost un copil retras, însă foarte cuminte și ordonată.
Elisabeta ar fi trebui să aibă un rol secundar în cadrul casei regale. Cu toate acestea, destinul ei s-a schimbat complet în anul 1936, pe data de 11 decembrie, atunci când regele Edward al VIII-lea, unchiul ei, a abdicat pentru a se putea căsători cu americana Wallis Simpson.
Din cauza acestui lucru, coroana a revenit automat la tatăl Elisabetei, încoronat ca George al VI-lea. Astfel, Elisabeth Alexandra Mary a devenit moștenitoarea tronului. De atunci s-a mutat cu părinții ei și sora sa, Margareta, iar îndatoririle ei s-au schimbat radical.
În adolescență a luat parte la cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când prințesa a fost șofer de ambulanță în cadrul armatei britanice. La vârsta de doar 21 de ani a susținut primul ei discurs memorabil către Commonwealth.
„Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”, declarase atunci Elisabeta a II-a.
Căsătoria dintre Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip
Tot în anul 1947, Elisabeta se căsătorea cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. La căsătoria lor au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și regele Mihai al României, care era vărul ei.
Elisabeta a devenit regină cinci ani mai târziu, în 1952, după moartea tatălui său. După trecerea perioadei de doliu, un an mai târziu, în 1953, era încoronată la Westminster Abbey. Acestea a fost și prima încoronarea transmisă în direct la televizor.
Regina Elisabeta și Prințul Philip au avut patru copii: prințul Charles, moștenitorul tronului, născut în anul 1948, urmat de Anne, Andrew și Edward. Pe lângă cei patru copii, Regina Elisabeta are 8 nepoți și 12 strănepoți.
Parteneriatul dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip a durat 74 de ani. Prințul a îns0țit-o aproape întreaga ei domnie, până la moartea sa, în luna aprilie a anului 2021. Prințul Philip i-a scris Reginei-Mamă, cu puțin timp înainte de nunta lor, că „s-a îndrăgostit complet și fără rezervare” de Prințesa Elisabeta.
Regina i-a adus un omagiu s0țului ei, în cadrul unui discurs ținut la o celebrare pentru a marca aniversarea nunții de aur, cel mai longeviv consort regal din istoria Marii Britanii.
„Este o persoană care nu acceptă cu uşurinţă complimentele, dar el a fost pur şi simplu puterea şi stăpanirea mea în toţi aceşti ani”, a spus ea.
Prințul Philip credea că slujba sa este „să se asigure că regina poate domni”, așa cum s-a spus biografului său.
De ce a fost Regina Elisabeta a II-a atât de iubită de milioane de oameni
Regina Elisabeta a II-a a câștigat respectul britanicilor, dar și milioanelor de oameni din afara Regatului Unit, datorită tenacității și tactului ei. Regina a domnit timp de șapte decenii, iar în tot acest timp a călătorit în peste 100 de țări.
A discutat cu cei mai admirați lideri ai lumii, dar și cei mai controversați. Unul dintre ei este dictatorul român Nicolae Ceaușescu. Guvernul de la Londra a insistat să fie organizată o vizită de stat.
Elisabeta a II-a a făcut istorie în cei 70 de ani de domnie prin recordurile sale. Suverana a trecut prin trei războaie la care a participat activ. De asemenea, este cea mai fotografiată persoană din istorie și primul suveran care a învestit o femeie în funcția de premier.
De la urcarea sa pe tron, care a avut loc în anul 1952, suverana a avut 15 prim-miniștri. Totodată, domnia ei se întinde de-a lungul mandatelor a 14 președinți americani, de la Harry Truman până la Joe Biden.
Un al record pe care l-a doborât Regina în cei 70 de ani de domnie este numărul jubileelor. De la cel de argint la cel de platină. În anul 1977 a avut loc Jubileul de Argint, dedicat celor 25 de ani de când regina Elisabeta a urcat pe tron.
Mai apoi, în anul 2002, regina a sărbătorit Jubileul de Aur, când a împlinit 50 de ani de domnie. În anul 2012 a împlinit șase decenii de la urcarea pe tronul Marii Britanii. Atunci își egala stră-străbunica, pe regina Victoria. În vara anului acesta, regina a sărbătorit Jubileul de Platină, serbând astfel 70 de ani de domnie și cea mai lungă din istoria Regatului Unit.