Cine a fost bunicul lui Vladimir Putin, de fapt. Ce dictatori cu sânge rece a servit ani de zile

de: Anca Lupescu
26 02. 2022

Bunicul patern al lui Vladimir Putin a lucrat ca bucătar atât pentru Vladimir Lenin, cât și pentru Iosif Stalin, a declarat președintele într-un filmuleț postat duminică pe internet. În documentarul de două ore, intitulat Putin, președintele a spus că Spiridon Putin a fost un membru apreciat al personalului lui Stalin. Liderul sovietic din timpul războiului, care a murit în 1953, a efectuat epurări extinse în timpul celor aproximativ trei decenii cât a fost la putere.

Cine a fost bunicul președintelui rus

„El a fost bucătar la Lenin și mai târziu la Stalin, la una dintre dacile din zona Moscovei”, a spus Putin

Intervievatorul Andrey Kondrashov, care a devenit purtătorul de cuvânt al campaniei electorale a președintelui în ianuarie, a declarat că Spiridon Putin a continuat să gătească pentru establishmentul sovietic până cu puțin timp înainte de a muri în 1965, la vârsta de 86 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că informațiile din film sunt corecte.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit pentru prima dată despre bunicii săi. El a spus că bunicul său patern, Spiridon Putin, a lucrat ca bucătar cu Vladimir Lenin și apoi cu Iosif Stalin la o dacie din regiunea Moscovei.

În noul documentar Putin, realizat de jurnalistul Andrei Kondrașov, președintele își amintește ce i-a povestit tatăl său despre acele vremuri.

„Când bunicul a lucrat cu Stalin, tatăl meu l-a vizitat și chiar a fost lăsat să intre în casa lor și a putut observa cum trăiau”, a spus Putin. După moartea lui Stalin, Spiridon Putin și soția sa au lucrat la o casă de odihnă a Partidului Comunist din Ilyinskoye, regiunea Moscova.

Vladimir Putin spune că este remarcabil faptul că nu au fost epurați (ca mulți dintre apropiații lui Stalin).

„Probabil că au fost apreciați pentru că erau oameni de încredere”.

Bunicul matern al lui Putin, Ivan Șelomov, a participat la Primul Război Mondial pe Frontul de Est, împotriva trupelor austriece.

„A observat că un soldat inamic îl țintea din tranșeea opusă și a tras primul”, spune Putin.

Regizorul Nikita Mikhalkov a relatat restul poveștii într-un film. Bunicul lui Putin a auzit gemetele soldatului austriac rănit, dar nu l-a ucis.

În schimb, s-a târât până la el și i-a bandajat brațul. Austriacul i-a sărutat mâna în semn de recunoștință.

Vladimir Putin a mai declarat că el consideră că compasiunea este o trăsătură tipică a mentalității rusești.

Cine este Vladimir Putin

Vladimir Vladimirovici Putin este fost membru al PCUS. În prezent ocupă pentru a patra oară funcția de președinte al Federației Ruse. A devenit președinte interimar al Rusiei la 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn a demisionat, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din 2000. În 2004, a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până la 7 mai 2008.

Din cauza limitei constituționale, Putin nu a putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008, dar după ce succesorul său susținut, Dmitri Medvedev, a câștigat alegerile prezidențiale, Putin a fost numit de acesta în funcția de prim-ministru al Rusiei.

Putin a deținut această funcție între 8 mai 2008 și 4 martie 2012, iar în 2012 a devenit președinte al Federației Ruse pentru încă șase ani (în urma unei modificări a Constituției).