13 sept. 2024 | 21:25

Ciclonul Boris a ajuns în România. A fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, risc major de inundații

Vremea Meteo
Ciclonul Boris a ajuns în România. A fost convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, risc major de inundații
Ciclonul Boris a ajuns în România

Ciclonul Boris, format dintr-un val de aer rece venit dinspre Islanda, a adus ploi torențiale și scăderi semnificative de temperatură în România. Autoritățile au convocat de urgență Comitetul pentru Situații de Urgență din cauza riscului crescut de inundații și a fenomenelor meteorologice severe.

Ploi torențiale în sud-estul Europei și România

Meteorologii au avertizat că precipitațiile însemnate din Austria și Cehia ar putea crește debitul Dunării la intrarea în România, amplificând riscul de inundații în regiunile riverane.

Potrivit Elenei Mateescu, director ANM, în România au căzut deja ploi torențiale de până la 60 de litri pe metru pătrat, iar în unele zone izolate, cantitățile de apă au depășit 70-80 de litri pe metru pătrat, în special în regiunile aflate sub cod portocaliu de ploi abundente. Regiunile sub cod galben nu sunt nici ele ocolite de averse însemnate cantitativ, iar autoritățile rămân în alertă.

Răcirea temperaturilor și scăderile accentuate ale precipitațiilor

Pe lângă ploile intense, ciclonul Boris aduce și o răcire accentuată a vremii, anunță specialiștii meteo la România TV. Începând de mâine, 14 septembrie, temperaturile maxime vor scădea semnificativ, ajungând până la 18 grade Celsius în anumite regiuni.

Săptămâna viitoare va debuta cu valori termice minime cuprinse între 3 și 16 grade Celsius, o schimbare bruscă față de zilele anterioare.

Însă, meteorologii au anunțat că de marți precipitațiile vor scădea, iar de miercuri, temperaturile vor începe să crească treptat, semn că ciclul de instabilitate adus de ciclonul Boris își va diminua efectele.

Citește și Când ajunge ciclonul Boris în România. Va aduce primele ninsori și ploi torențiale, de când scad temperaturile!

Autoritățile sunt pregătite să intervină în caz de urgență

În doar 20 de minute, ploile au provocat inundații și pagube majore în orașul Pitești, iar situația este gravă în mai multe regiuni din țară. Comitetul pentru Situații de Urgență a fost convocat pentru a coordona intervențiile în cazurile de urgență și pentru a preveni producerea unor incidente grave în zonele afectate de codul portocaliu de ploi.

Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și se pregătesc să emită cod roșu, în cazul în care precipitațiile și vânturile puternice se vor intensifica.

Ciclonul Boris continuă să provoace instabilitate, iar autoritățile sunt în alertă maximă pentru a interveni în caz de inundații sau alte situații grave. Cetățenii din zonele vizate sunt sfătuiți să respecte avertizările și să evite deplasările inutile în această perioadă critică.

Citește și Zăpadă uriașă la mijlocul lunii septembrie. A nins ca în povești în Austria și Italia!

Parteneri
Tragedie în Familia Regală a României. Dumnezeu sa-l odihnească! Un om fermecator, generos si ...
Redactia.ro
Un vlogger american, surprins de cum arată un oraș din România: „Sunt uluit ce frumos e, părți ale orașului arată ca o operă de artă”
Click.ro
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și Kamala Harris”. Ce a urmat după aceea
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
Raluca Bădulescu și-a făcut cont pe OnlyFans. Cum pozează vedeta pe site-ul pentru adulți. Imagini necenzurate / FOTO
Unica.ro
Eclipsa de Lună. Cum vor fi influențate zodiile
EVZ.ro
Decizie importantă a instanței în cazul Danei Marijuana! Ce se întâmplă cu artista
Spynews
România a luat fața Ungariei. Ungurii au fost umiliți. Decizia luată de Comisia Europeană
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
SUA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI! Au anunțat
Mediaflux
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro