Yin Yuguo a fost un tânăr chinez care a însuflețit și a bucurat inima românilor cu dragostea sa pentru țara noastră. Iubitor de Eminescu și de cultura română, tânărul chinez a sosit la 16 ani în Bacău, unde s-a înscris pentru a învăța limba română. În urma unei tragedii, Yin Yuguo a murit în urmă cu patru ani, după ce a făcut un gest care l-a costat viața. Pentru devotamentul de care a dat dovadă față de țara noastră, în memoria lui a fost lansat un film pe Netflix, denumit „Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”.
În această iarnă s-au împlinit patru ani de la tragedia care i-a curmat viața lui Yin Yuguo, o moarte tulburătoare, ironică și greu de acceptat. Tânărul, în vârstă de 21 de ani, s-a mutat în Bacău la doar 16 ani pentru a învăța limba română.
Fiu de profesori universitari, Yin Yougo și-a părăsit familia pentru a se integra în Românie, țară a cărei tradiții și oameni le-a iubit mai mult, poate, decât un român.
El a fost admis în anul 2018 la o clasă pregătitoare în cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, loc unde a putut să ia contact direct cu ceea ce iubea cel mai mult: Eminescu, poezia și cultura est-europeană.
Dorința sa de a aprofunda cunoștințe despre țara noastră, limbă, scriitori i-a impresionat pe toți cei care l-au cunoscut, mai ales că Yin susținea că aici se simțea acasă. Își spunea „Dragonul Carpaților” și găsea frumusețe în orice lucru pe care îl descoperea la țara noastră.
Deși a ales să plece din țara natală, părinții săi l-au susținut de la distanță și i-au dat aripi să lupte pentru visul său, chiar dacă distanța a durut.
Pe 1 Decembrie 2018, de Centenar, Yin a mers la Alba Iulia pentru a sărbători Marea Unire cu toată bucuria pe care o putea trăi. Tânărul a fost susprins de jurnaliștii de la Recorder, iar mai jos puteți observa ce a însemnat pentru el să fie alături de români la o sărbătoare așa de importantă.
La un an distanță, pe 26 ianuarie 2019, Yin a călătorit cu trenul spre Târgu-Neamţ, pentru a vizita Cetatea Neamţ. La ieşirea din Gara Roman a făcut o confuzie, fiind convins că a greșit stația și că trebuia să coboare. A sărit din tren în mers, gest pentru care a plătit cu viața. Băiatul s-a lovit la cap de o bornă kilometrică și a murit pe loc. Trupul adolescentului a rămas în zăpadă, iar după o oră, un angajat CFR care trecea prin triaj l-a observat.
”Se pare că tânărul era într-o clasă pregătitoare la o universitate din Bacău, era turist şi un împătimit al excursiilor. Acesta ar fi plecat din Bacău către Roman şi ar fi schimbat trenul spre Paşcani. (…) În Roman, acesta a fost găsit decedat la aproximativ 200 de metri de gara CFR în triajul gării CFR Roman, cu o leziune în zona capului”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Neamţ la vremea respectivă.
În ziua în care ar fi împlinit 17 ani, la data de 15 Martie 2019, tânărul a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Bacău. La cinci ani distanță, Yin a murit, lăsând în urma sa o mare de tristețe și revoltă față de lucrurile în neregulă care se petrec în țara noastră.
Dispariția prematură a chinezului mai român decât un român adevărat a reprezentat o sursă de inspirație și o bază pentru filmul documentar.„Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”, regizat de Ilinca Călugăreanu, una dintre cele mai importante regizoare de filme documentare de la noi.
Durata materialului video are 28 de minute și a fost lansat destul de recent pe Netflix, oferind o perspectivă diferită vizavi de țara noastră și de cum este ea văzută prin ochii unui străin.
Filmul reprezintă o îmbinare între iubirea pentru țară, sensibilitate, speranță întrun viitor mai bun, dar și despre tragediile care pot schimba total cursul unui destin care părea împlinit. În martie 2023, Yin ar fi împlinit 21 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!